Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Potrawy wigilijne 2020. Wigilijny karp w galarecie [PRZEPIS]

opr. Magda Smoleń
Przepis na karpia w galarecie. Karp na wigilijnym stole pojawić się musi! Zamiast tradycyjnego, smażonego karpia, proponujemy rybę w galarecie! Jest pyszna i z pewnością zaskoczy wszystkich domowników.

Przepis na tego karpia w galarecie dostałam od mojej koleżanki Marii. Robię go często, bo jest rewelacyjny. Należy go przygotować około dwa tygodnie przed podaniem - mówi Janina Czaja z Krakowa.

Składniki:

  • karp
  • litr zimnej, wcześniej przegotowanej wody
  • 1/4 l octu
  • 3 duże łyżki cukru
  • 1 i 1/2 dużej łyżki soli
  • 3 duże cebule
  • 5 liści laurowych
  • mała łyżeczka ziela angielskiego

Wykonanie:
Wodę, ocet, cukier, sól, ziele angielskie, liście laurowe i pokrojoną w plasterki cebulę ugotować i ostudzić .
Obrane ryby wymyć i pokroić w dzwonka. Układać w słoikach przekładając cebulą z zalewy.
Zalać zalewą (ta ilość zalewy wystarcza na 3 słoje).

Słoje włożyć do zimnej wody, doprowadzić do wrzenia i gotować pięć minut.

Po ostygnięciu słoje wstawić w chłodne miejsce. Po 14 dniach ryba jest gotowa do zjedzenia.

Zobacz koniecznie inne sprawdzone przepisy na dania wigilijne i na Boże Narodzenie Czytelników Gazety Krakowskiej:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Co włożyć, a czego unikać w koszyku wielkanocnym?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska