Wigilia 2023. 12 tradycyjnych wigilijnych potraw z nutą nowoczesności [PRZEPISY]
Po picia: wigilijny kompot z suszu z rodzynkami
Dla niektórych kompot z suszu to jedna z najlepszych potraw na wigilijnym stole. Znajduje się na nim nieprzypadkowo – perfekcyjnie wspomaga trawienie, jest cudowną, witaminową bombą, a przy tym jest niezwykle smaczny! Dzięki mieszance kompotowej (np. Bakalland), przygotowanie perfekcyjnego kompotu z suszu będzie łatwe i przyjemne.
Składniki
mieszanka kompotowa Bakalland
skórka z 1 pomarańczy
100 g rodzynek bursztynowych Bakalland
przyprawy: goździki, miód, cynamon, rodzynki, imbir, pokrojone pomarańcze
Wykonanie
Suszone owoce z mieszanki kompotowej oraz rodzynki bursztynowe wkładamy do garnka, zalewając 4 litrami wody. Całość odstawiamy na ok. godzinę, a gdy owoce napęcznieją gotujemy na małym ogniu przez ok. 45 minut. Po ostygnięciu, doprawiamy do smaku.