Wigilia 2023. 12 tradycyjnych wigilijnych potraw z nutą nowoczesności [PRZEPISY]
Przystawka: śledzie z migdałami i rodzynkami
Celebracja wspólnych chwil to jeden z najbardziej wzruszających świątecznych momentów. Zgodnie z tradycją, spożywamy postne potrawy, dlatego wigilijne stoły uginają się pod rybami w wielu postaciach. Proponujemy śledzie z migdałami i rodzynkami na rozpoczęcie tej uroczystej, świątecznej kolacji.
Składniki
5 płatów śledzi
1 cytryna pokrojona w filety, obrana ze skórki i błonek
1/2 szklanki oleju słonecznikowego
1/3 szklanki rodzynek bursztynowych Bakalland
3 łyżki stołowe płatków migdałowych Bakalland
szczypta soli i pieprzu
posiekane liście zielonej pietruszki
Wykonanie
Śledzie moczymy w wodzie około godziny.
W tym czasie przygotowujemy zalewę - olej słonecznikowy mieszamy z kawałkami cytryny, dodajemy rodzynki, płatki migdałowe, przyprawiamy solą, pieprzem i zieloną pietruszką. Śledzie kroimy na nieduże kawałki i umieszczamy w słoiczku, każdą warstwę przekładając zalewamy. Odstawiamy na minimum 24 godziny. Śledzie mogą stać w lodówce do 2 tygodni.