reklama

Wigilia 2019. Dobra ryba to świeża ryba! Jak wybrać wigilijnego karpia? [PORADNIK]

madZaktualizowano 
Dobry, świeży karp powinien mieć krągły brzuch i naturalny kolor.
Dobry, świeży karp powinien mieć krągły brzuch i naturalny kolor. archiwum
Większość z nas nie wyobraża sobie wigilijnej kolacji bez karpia. Radzimy, na co zwracać uwagę, aby kupić karpia świeżego i smacznego.

Wigilijny karp musi być najlepszej jakości, świeży i zdrowy - jemy go przecież często tylko ten jeden raz w roku. Należy przygotować go tak, aby ta tradycyjna, świąteczna ryba smakiem i apetycznym wyglądem zadowoliła nawet jej największych sceptyków. Zanim jednak przejdziemy do jej przyrządzania, należy wcześniej prawidłowo ją wybrać. Jak to zrobić radzi duet ekspertów - Remigiusz Kopiej i Robert Muzyczka, czyli wędkarz i kucharz.

Zwróć uwagę na oczy i skrzela karpia

- Świeżo złowionego karpia poznamy po oględzinach, na które zwykle w sklepie nie ma czasu. Taka ryba powinna mieć krągły brzuch i naturalny kolor – mówi Remigiusz Kopiej, wędkarz i właściciel sklepu internetowego Corona-Fishing.pl. - W szczególności warto jednak zwrócić uwagę na warunki, w których trzymana jest żywa ryba, a także na jej oczy i skrzela. Zdrowy karp nie może być poobijany, ani mieć plam, wklęśnięć i uszkodzeń na skórze. W wodzie powinien przyjmować naturalną, pionową pozycję. Ponadto, jeśli kupujemy karpia w całości, kolor jego skrzeli powinien być ciemnoczerwony, nie blady. Jeżeli te nie są jaskrawe, o żywym kolorze, to oznacza, że ryba swoje ostatnie chwile spędziła w nienajlepszych warunkach. Oczy karpia powinny być szkliste, wyraźne i wypukłe. Mętne powinny wzbudzić nasz niepokój. Co więcej - skrzela i łuski muszą być lśniące i dobrze przylegać do tuszy ryby.

Wigilijna ryba to kwestia gustu, musi przede wszystkim być świeża

Nie bez znaczenia jest wielkość karpia.
- Przy mniejszych okazach, ważących ok. 1 kilograma, należy bardziej uważać na ości. Z kolei większe ryby łatwiej się filetuje – mówi Robert Muzyczka, szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy. - Niektórzy wolą małe karpie, inni zaś za najsmaczniejsze uważają takie, których waga sięga ponad 2 kilogramy.
Niezależnie od wielkości ryby, żywy karp, którego kupujemy powinien pływać spokojnie, w wodzie bez piany. Oczy karpia nie powinny być mętne, skrzela powinny być krwistoczerwone, kolor skóry i płetw ryby powinien również być zbliżony do kolorów świeżo złowionej ryby.
Oprócz tego, świeżość ryby można ocenić na węch - jej zapach nie powinien być nieprzyjemny.
- Warto jednak dodać, że karp pachnący mułem nie jest zły, ponieważ to charakterystyczne dla ryb słodkowodnych, pochodzących ze stawów hodowlanych – dodaje szef kuchni.
Zapach ten można zniwelować soląc i pokrapiając rybę cytryną bądź obkładając ją cebulą.
- Ważne jest to, że jeżeli mamy wpływ na wybór łowiska, z którego pochodzi karp, to polecam wybierać te z łowisk o żwirowym dnie. Wtedy karp w ogóle nie pachnie mułem – dodaje Robert Muzyczka.
Ponadto mięso karpia powinno być sprężyste. Po naciśnięciu palcem karpia na wysokości grzbietu nie powinno powstać stałe wgłębienie. Rybę przed przyrządzeniem warto wyczyścić dzień wcześniej, nie zaś tuż przed rozpoczęciem przygotowywania potrawy.
Nie należy również przesadzić z przyprawami, bo wtedy zdominują one smak mięsa.
Ważne jest to, aby żywych karpi nie przynosić do domu w foliowych torebkach. Należy je włożyć do siatki lub płóciennej torby i możliwie szybko przełożyć do zimnej wody.
Kierując się powyższymi poradami, wybierzemy zdrowy i smaczny okaz.

Źródło: Agencja TVN

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze 1

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

w
wedkarz

Nalezy tez zwrocic uwage kiedy ostatni raz karp dupczyl !!! jaja powinny byc poste -bo wszystkie ogledziny sa niepotrzebne i wprowadzaja w blad!-na smak tego stworzatka

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3