Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
3 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Przystawka: śledzie z migdałami i rodzynkami...

Wigilia 2023. 12 tradycyjnych wigilijnych potraw z nutą nowoczesności [PRZEPISY]

Przystawka: śledzie z migdałami i rodzynkami

Celebracja wspólnych chwil to jeden z najbardziej wzruszających świątecznych momentów. Zgodnie z tradycją, spożywamy postne potrawy, dlatego wigilijne stoły uginają się pod rybami w wielu postaciach. Proponujemy śledzie z migdałami i rodzynkami na rozpoczęcie tej uroczystej, świątecznej kolacji.

Składniki
5 płatów śledzi
1 cytryna pokrojona w filety, obrana ze skórki i błonek
1/2 szklanki oleju słonecznikowego
1/3 szklanki rodzynek bursztynowych Bakalland
3 łyżki stołowe płatków migdałowych Bakalland
szczypta soli i pieprzu
posiekane liście zielonej pietruszki

Wykonanie

Śledzie moczymy w wodzie około godziny.
W tym czasie przygotowujemy zalewę - olej słonecznikowy mieszamy z kawałkami cytryny, dodajemy rodzynki, płatki migdałowe, przyprawiamy solą, pieprzem i zieloną pietruszką. Śledzie kroimy na nieduże kawałki i umieszczamy w słoiczku, każdą warstwę przekładając zalewamy. Odstawiamy na minimum 24 godziny. Śledzie mogą stać w lodówce do 2 tygodni.

Zobacz również

Ogród Botaniczny w Kielcach zachwyca kwiatami. Kiedy otwarcie? WIADOMOŚCI

Ogród Botaniczny w Kielcach zachwyca kwiatami. Kiedy otwarcie? WIADOMOŚCI

Szalona końcówka spotkania w Wiśniowej

Szalona końcówka spotkania w Wiśniowej

Polecamy

W czwartek startują mistrzostwa Europy i olimpijskie kwalifikacje w wioślarstwie

W czwartek startują mistrzostwa Europy i olimpijskie kwalifikacje w wioślarstwie

Jak pojedzie linia 503? Mieszkańcy Górki Narodowej proponują zmianę

Jak pojedzie linia 503? Mieszkańcy Górki Narodowej proponują zmianę

Czy witaminę D powinno się brać cały rok? Wiele zależy od trybu życia

Czy witaminę D powinno się brać cały rok? Wiele zależy od trybu życia