Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Wigilijna zupa z grochem jaśkiem i suszonymi śliwkami [PRZEPIS]

Redakcja
Przepis na wigilijną zupę z grochem jaśkiem i suszonymi śliwkami.

Monika Kowalczyk kieruje nowosądeckim oddziałem Gazety Krakowskiej. Na wigilijny stół poleca zupę Babci Zosi z grochem jaśkiem i z suszonymi śliwkami

Składniki na zupę

  • fasola Jaś
  • suszone śliwki (wędzone węgierki)
  • kilka goździków
  • wywar z buraków
  • sól
  • miód lub cukier
  • śmietanka kremówka

Składniki na kluski

  • kilka łyżek mąki
  • jajko
  • mleko

Wykonanie
Gotować śliwki do czasu, aż zmiękną w małej ilości wody z kilkoma goździkami. Osobno ugotować w osolonej wodzie wymoczoną przez noc fasolę (u nas to groch Jasiek). Śliwki z grochem połączyć w wywarze z buraków, wlewając do niego kompot powstały ze śliwek i nieco wody z gotowanej fasoli.

Przygotować ciasto na kluski kładzione łącząc w dużym kubku kilka łyżek mąki z ciepłym mlekiem i jajkiem oraz szczyptą soli. Mieszać, aż uzyskamy elastyczną, niezbyt gęstą konsystencję, następnie nabrać porcje ciasta na kluchy łyżką stołową i kłaść je, zsuwając do osolonego wrzątku w dużym garnku. Po ich wypłynięciu gotować jeszcze przez ok. trzy minuty. Całość doprawić do smaku odrobiną miodu (lub cukru) i szczyptą soli. Końcowy akcent to łyżka słodkiej śmietanki. Zupa jest smaczna także bez śmietany.

Zobacz też: Maciej Szaciłło i placki z różnych stron świata

Źródło: Dzień Dobry TVN

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wideo
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska