Monika Kowalczyk kieruje nowosądeckim oddziałem Gazety Krakowskiej. Na wigilijny stół poleca zupę Babci Zosi z grochem jaśkiem i z suszonymi śliwkami
Składniki na zupę
- fasola Jaś
- suszone śliwki (wędzone węgierki)
- kilka goździków
- wywar z buraków
- sól
- miód lub cukier
- śmietanka kremówka
Składniki na kluski
- kilka łyżek mąki
- jajko
- mleko
Wykonanie
Gotować śliwki do czasu, aż zmiękną w małej ilości wody z kilkoma goździkami. Osobno ugotować w osolonej wodzie wymoczoną przez noc fasolę (u nas to groch Jasiek). Śliwki z grochem połączyć w wywarze z buraków, wlewając do niego kompot powstały ze śliwek i nieco wody z gotowanej fasoli.
Przygotować ciasto na kluski kładzione łącząc w dużym kubku kilka łyżek mąki z ciepłym mlekiem i jajkiem oraz szczyptą soli. Mieszać, aż uzyskamy elastyczną, niezbyt gęstą konsystencję, następnie nabrać porcje ciasta na kluchy łyżką stołową i kłaść je, zsuwając do osolonego wrzątku w dużym garnku. Po ich wypłynięciu gotować jeszcze przez ok. trzy minuty. Całość doprawić do smaku odrobiną miodu (lub cukru) i szczyptą soli. Końcowy akcent to łyżka słodkiej śmietanki. Zupa jest smaczna także bez śmietany.
Zobacz też: Maciej Szaciłło i placki z różnych stron świata
Źródło: Dzień Dobry TVN
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?