Wiosenny, zielony obiad. Pomysły na pyszne dania obiadowe z sezonowych warzyw [PRZEPISY]

opr. Magda Smoleń
Co podać na obiad? Zobaczcie nasze propozycje na wiosenne obiady, które zachwycą wszystkich! Na zdjęciu młoda kapusta z koperkiem. Klasyka, która zawsze smakuje wyśmienicie.
Co podać na obiad? Zobaczcie nasze propozycje na wiosenne obiady, które zachwycą wszystkich! Na zdjęciu młoda kapusta z koperkiem. Klasyka, która zawsze smakuje wyśmienicie. Fot. Agnieszka Sznajder
Wiosenny obiad powinien być pełen witamin i sezonowych warzyw. Zupa szczawiowa, czy makaron z zielonymi warzywami? Młoda kapusta z ziemniakami czy spaghetti z warzywami? Co podać na obiad? Nie macie pomysłu? Zobaczcie nasze propozycje na obiady, które zachwycą wszystkich! Zdrowo i sezonowo.

Poniżej znajdziecie przepisy na pyszne wiosenne obiady:

  • Zupa z zielonych szparagów
  • Wiosenny chłodnik z botwinki z dodatkiem rzodkiewki i ogórka
  • Zupa szczawiową jak u babci
  • Makaron z zielonymi warzywami: szparagami, groszkiem i cukinią
  • Makaron kokardki z łososiem i brokułami
  • Pieczony kalafior na ostro
  • Penne z cukinią
  • Spaghetti z warzywami
  • Tarta z młodą kapustą
  • Młoda kapusta podawana z młodymi ziemniakami

Zupa z zielonymi szparagami „Francuska wiosna” [PRZEPIS]

Zupa z zielonymi szparagami „Francuska wiosna”.
Zupa z zielonymi szparagami „Francuska wiosna”. Fot. archiwum

Składniki

  • 400 g zielonych szparagów
  • pęczek włoszczyzny
  • 2 ziemniaki
  • 50 ml śmietany 12%
  • pieprz
  • sól
  • 1 liść laurowy
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 100 g Chrupiącej sałatki Bakalland

Wykonanie
Włoszczyznę obrać, marchewkę pokroić na drobniejsze kawałki, pozostałe warzywa włożyć w całości. Ziemniaki obrać, pokroić i dodać do pozostałych warzyw. Wywar ugotować z dodatkiem liści laurowych oraz ziela angielskiego. Gdy warzywa będą już ugotowane, zostawić w wywarze marchewkę i ziemniaki, dodać pokrojone szparagi i gotować je do momentu, aż zmiękną. Zupę zblendować. Po osiągnięciu satysfakcjonującej nas gęstej i jednolitej konsystencji kremu, dodać śmietanę, uprzednio hartując ją niewielką ilością ciepłej zupy w osobnym naczyniu. Przed podaniem zupy dodać chrupiącą sałatkę.

Wiosenny chłodnik z botwinki z dodatkiem rzodkiewki i ogórka [PRZEPIS]

Wiosenny chłodnik z botwinki z dodatkiem rzodkiewki i ogórka.
Wiosenny chłodnik z botwinki z dodatkiem rzodkiewki i ogórka. Fot. Violetta Grzelka

Składniki dla 6-8 osób

  • pęczek botwinki (ok. 5 średnich buraczków oraz liście z łodygami)
  • 1-2 świeże ogórki
  • 1-2 pęczki rzodkiewek
  • 4 ząbki czosnku
  • pęczek koperku
  • 1 l jogurtu naturalnego, kefiru lub zsiadłego mleka, do wyboru lub ich mieszanka
  • przyprawy: sól, pieprz, sok z cytryny
  • 1/2 jajka ugotowanego na twardo na osobę
  • sok z 1/2 cytryny

Wykonanie
Ugotować jaja na twardo. Młode buraczki odciąć, obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę. Łodygi z liśćmi przebrać, zwiędłe liście odrzucić, a pozostałe opłukać dokładnie wodą i drobno posiekać. Następnie zalać wodą w takiej ilości, aby były przykryte - ok 1/2-0.75 litra. Zagotować i pogotować 2-3 minuty; buraczki będą miękkawe, ale półtwarde. Dodać do ugotowanych buraków sok z cytryny, a następnie ostudzić je wstawiając garnek do zimnej wody.
W międzyczasie pokroić w kosteczkę obranego ogórka i umyte rzodkiewki i przełożyć całość do garnka o pojemności ok. 3 l. Dodać przeciśnięty przez praskę, obrany czosnek, a następnie kefir, jogurt lub ich mieszankę oraz ugotowaną, ale schłodzoną botwinkę. Doprawić solą, pieprzem ewentualnie czosnkiem do smaku i wymieszać. Na koniec dodać pęczek posiekanego koperku. Podawać schłodzony z jajkiem ugotowanym na twardo.
Zarówno smak jak i kolor nabierają intensywności po kilku godzinach od przygotowania, stąd warto chłodnik przygotować wcześniej i dobrze schłodzić w lodówce. Najlepszy jest na drugi dzień.
Przepis Violetty Grzelki, autorki bloga Mamucie Przysmaki

Zupa szczawiowa z jajkiem jak u babci [PRZEPIS]

Zupa szczawiowa z jajkiem jak u babci.
Zupa szczawiowa z jajkiem jak u babci. Fot. Katarzyna Jaworek

Składniki

  • 3 skrzydełka z kurczaka
  • 1 marchewka
  • 1/2 korzenia pietruszki
  • 4 ziemniaki
  • 2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej
  • 1 pęczek szczawiu
  • 100 ml śmietany 30%
  • 2 jajka
  • sól
  • pieprz

Wykonanie
Skrzydełka przełożyć do garnka. Wlać 2 litry wody. Dodać pokrojoną marchewkę i pietruszkę. Wsypać przyprawę uniwersalną. Gotować 30 minut na małym ogniu. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Dodać do zupy. Gotować 15 minut.
Szczaw drobno posiekać i wrzucić do wywaru. Wlać śmietanę i gotować 5 minut. Zupę doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w ćwiartki. Zupę wylać na talerze, dodać jajko i podawać.
Przepis Katarzyny Jaworek, autorki bloga "Tradycyjna kuchnia Kasi"

Makaron z zielonymi warzywami [PRZEPIS]

Makaron z zielonymi warzywami.
Makaron z zielonymi warzywami. Fot. Stanisław Romek

Składniki

  • 150 g makaronu muszelki
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 1 cukinia
  • 1 brokuł
  • 140 g mrożonego zielonego groszku
  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • 100 ml śmietanki 18%
  • 1 szklanka wody lub bulionu

Wykonanie
Na maśle podsmażyć cebulę posiekaną w piórka. Brokuła rozdzielić na różyczki i wrzucić do cebuli, zalać wodą. Gdy brokuł lekko zmięknie dodać zielone szparagi pocięte na kawałki oraz zielony groszek. Na koniec dorzucić cukinię pokrojoną na ćwiartki. Warzywa przyprawić i gdy zmiękną - wlać śmietankę i zagotować.
W międzyczasie ugotować makaron w osolonej wodzie.
Ugotowany makaron przełożyć do sosu z warzywami, wymieszać i przełożyć na talerz.
Przepis Magdaleny i Stanisława Romków, autorów bloga Kuchenne Wariacje

Makaron kokardki z łososiem i brokułami [PRZEPIS]

Makaron kokardki z łososiem i brokułami.
Makaron kokardki z łososiem i brokułami. Fot. Patrycja Fudalewka-Jasińska

Składniki  

  • brokuły 
  • 200 g makaronu np. kokardki  
  • 250 g filetu z łososia 
  • ząbek czosnku 
  • koperek 
  • 2 łyżki śmietany
  • sok z połowy cytryny 
  • sól, pieprz

Wykonanie 
Brokuły podzielić na małe różyczki i wymyć. W dużym garnku ugotować wodę, lekko ją posolić. Do wrzącej wody wrzucić makaron i brokuły. Gotować ok. 9 min. (makaron musi być al dente). Odcedzić i przekładamy ponownie do garnka. Rybę bez skóry pokroić w grubą kostkę. Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy i wrzucić czosnek. Gdy się podgrzeje, czosnek wyciągnąć.
Na oliwie podsmażyć łososia. Dodać śmietanę, sok z cytryny i troszkę wody. Doprawić solą i odrobinką pieprzu. Na końcu dodać koperek. Wymieszać.
Łososia przełożyć do garnka z makaronem i brokułami i bardzo delikatnie wymieszać.
Przepis Patrycji Fudalewskiej-Jasińskiej

Pieczony kalafior na ostro [PRZEPIS]

Pieczony kalafior na ostro.
Pieczony kalafior na ostro. Fot. Andżelika Knop

Składniki

  • główka kalafiora
  • pół łyżeczki ostrej papryki
  • łyżeczka kurkumy
  • łyżeczka czosnku w proszku
  • szczypta mielonego kminku
  • łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego
  • szczypta pieprzu
  • szczypta soli
  • 4 łyżki oliwy z oliwek

Wykonanie
Kalafior podzielić na małe różyczki, ugotować w lekko osolonej wodzie, tak  aby był al dente. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. W misce wymieszać oliwę z przyprawami, dodać różyczki kalafiora i dokładnie wymieszać wszystkie składniki. Kalafior umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 30. minut. Podawać z sosem czosnkowym lub dowolnymi dodatkami.
Przepis Andżeliki Knop

Makaron penne z cukinią [PRZEPIS]

Makaron penne z cukinią.
Makaron penne z cukinią. Fot. archiwum

Składniki

  • 1 średnia cukinia
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 pęczka świeżej kolendry
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 paczka makaronu penne (400 g)
  • 3 łyżki gotowego sosu serowego
  • sól, pieprz do smaku

Wykonanie
Cukinię umyć, pokroić w średniej grubości plastry i podsmażyć na oliwie. Doprawić solą, pieprzem, dodać pokrojony w plasterki czosnek oraz posiekaną kolendrę. Całość chwilę poddusić, następnie dodać ugotowany al dente makaron, sos serowy i wymieszać.

Spaghetti warzywami [PRZEPIS]

Spaghetti warzywami.
Spaghetti warzywami. Fot. Katarzyna Jaworek

Składniki

  • 250 g makaronu spaghetti
  • 1 cukinia
  • 1 papryka czerwona
  • 100 g pomidorków cherry
  • 1 cebula
  • 1 szklanka śmietany 30%
  • 50 g sera żółtego
  • 4 łyżki oliwy
  • oregano
  • sól, pieprz

Wykonanie
Makaron spaghetti ugotować al dente w osolonej wodzie.
Cukinię i paprykę pokroić w paski. Cebulę pokroić w kostkę. Ser żółty zetrzeć na tarce o małych otworach.
Na oliwie zeszklić cebulę. Do cebuli dodać cukinię, paprykę i pomidorki cherry. Smażyć około 10 minut. Warzywa zalać śmietaną i dodać żółty ser. Dusić około 3 minut. Dodać ugotowany makaron spaghetti. Wymieszać i dusić jeszcze przez 2 minuty. Potrawę doprawić do smaku oregano, solą oraz pieprzem.
Przepis Katarzyny Jaworek, autorki bloga "Tradycyjna kuchnia Kasi"

Tarta z młodą kapustą [PRZEPIS]

Tarta z młodą kapustą.
Tarta z młodą kapustą. Fot. Dorota Wójcicka

Składniki na ciasto

  • 100 g masła
  • 2 lekko zaokrąglone łyżki kwaśnej śmietany 12% lub 18%
  • 150 g mąki pszennej
  • szczypta soli

Składniki na nadzienie

  • ćwiartka młodej główki kapusty (ok. 400 g)
  • 2 jajka
  • 50 ml śmietanki kremówki 30%
  • 1/2 płaskiej łyżeczki soli
  • 100 g żółtego sera

Wykonanie
Do miski wsypać mąkę, dodać masło, drobno posiekać nożem. Dodać sól i kwaśną śmietanę, zagnieść jednolite ciasto. Wyłożyć do formy na tarty lub tortownicy o średnicy 25 cm, równomiernie rozłożyć na całej powierzchni, zrobić też brzegi na wysokość ok. 1,5-2 cm. Dno w kilku miejscach nakłuć widelcem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, piec ok. 20 minut. Gdyby ciasto zaczęło rosnąć środkiem, należy otworzyć piekarnik i widelcem zrobić dodatkowe nakłucia. Wyjąć, całkowicie ostudzić.
Kapustę drobno poszatkować. W garnku zagotować wodę, do wrzątku wrzucić kapustę, gotować ok. 2 minuty. Odcedzić, ostudzić. Wyłożyć na ostudzony spód.
Ser zetrzeć na tarce, równomiernie rozsypać po wierzchu. Jajka krótko zmiksować z kremówką i solą, wylać po całej powierzchni tarty.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec ok. 15 minut.
Przepis Doroty Wójcickiej, autorki bloga "Daktyle w czekoladzie"

Młoda kapusta z koperkiem na zasmażce [PRZEPIS]

Młoda kapusta z koperkiem na zasmażce.
Młoda kapusta z koperkiem na zasmażce. Fot. Agnieszka Sznajder

Składniki:

  • 1 główka młodej kapusty
  • 1 pęczek koperku
  • 3 łyżki octu
  • sól
  • pieprz

Zasmażka:

  • 3 łyżki smalcu lub masła
  • 2 łyżki mąki

Dodatkowo:

  • 2 kg młodych ziemniaków
  • kefir lub zsiadłe mleko

Wykonanie
Kapustę obrać z wierzchnich, najbardziej zielonych liści, drobno pokroić całą główkę, zalać do 1/2 wysokości i gotować z pokrojonym koperkiem i solą. Gdy kapusta zmięknie, czyli po około 20-25 minutach dodać ocet i pieprz.
Na patelni roztopić masło lub smalec, dodać mąkę, zrobić złotą zasmażkę. Zasmażkę dodać do kapusty energicznie mieszając, całość doprawić do smaku.
Podawać z kefirem i ziemniaki.
Przepis Agnieszki Sznajder, autorki bloga "Apetyczna babeczka"

Lubisz polską kuchnię? Sprawdź się w naszym quizie!

Najłatwiejsze sypane ciasto ze śliwkami na świecie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska
Dodaj ogłoszenie