Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Wybieramy najlepszą piekarnię. Głosujemy! [OŚWIĘCIM, WADOWICE]

B. Kwiecień, E. Sadko
Jaki powinien być chleb? Pachnący, z chrupiącą skórką, z różnymi dodatkami? Zagłosujcie na swoją ulubioną piekarnię, a jeżeli jeszcze jej nie ma na liście, poproście piekarza, by zgłosił się do plebiscytu
Jaki powinien być chleb? Pachnący, z chrupiącą skórką, z różnymi dodatkami? Zagłosujcie na swoją ulubioną piekarnię, a jeżeli jeszcze jej nie ma na liście, poproście piekarza, by zgłosił się do plebiscytu TOMASZ HOŁOD
Trwa głosowanie w naszym plebiscycie "Dobry Chleb z Dobrych Rąk". Nasi Czytelnicy wybiorą tę najlepszą w regionie. Wielu z nas ma przecież swoją ulubioną piekarnię. Nadarza się okazja, aby na nią zagłosować.

Do 18 czerwca otrzymaliśmy od Czytelników zgłoszenia 11 piekarń z powiatów oświęcimskiego i wadowickiego. Konkurencja zapowiada się zacięta, bo jak usłyszeliśmy od osób zgłaszających tak dobrego chleba czy bułek, jak w ich piekarni to nie ma nigdzie indziej. A do tego nie tylko, że smaczne, to jeszcze zdrowe, bo okazuje się, że na jakość pieczywa coraz więcej osób zwraca uwagę. Nie bez racji zresztą, biorąc pod uwagę, że chleb jest podstawowym składnikiem naszego pożywienia. Zjadamy go sporo. Wygląda więc na to, że będzie to wybór piekarni najlepszej z najlepszych.

Są wśród nich piekarnie z ogromnymi tradycjami, w których chleb wypiekany jest już przez kolejne pokolenia piekarzy i oczywiście na naturalnych składników, ale i takie, które na rynku pojawiły się zaledwie kilka lat temu i zdobyły podniebienia wielu smakoszy.

- Najlepszy jest ten z chrupiącą, złocistą skórką, cały w mące - mówi Anita Kowal z Oświęcimia. - Mam swój ulubiony z piekarni, która bierze udział w plebiscycie. Oddam głos już dziś - zapowiada.

Jak głosować?

Za pomocą telefonów komórkowych wysyłając SMS.
Każdej piekarni przyporządkowany jest kolejny numer (ew. późniejsze zgłoszenia będą dopisywane). By oddać głos na swego faworyta, wystarczy wysłać na numer 72355 SMS o treści: CHLEBOW. po kropce numer wybranego kandydata. W odpowiedzi na SMS uczestnik plebiscytu otrzyma kod dostępu do e-wydania "Gazety Krakowskiej". Termin przyjmowania głosów SMS upływa 17 lipca o północy.

Można oddać głos za pomocą kuponów drukowanych w naszych gazetach. Kupony do głosowania będą drukowane w "Tygodniku Nad Sołą i Skawą" w dniach: 20, 27 czerwca, 4 i 11 lipca. Uczestnik plebiscytu może dostarczyć dowolną ilość kuponów. Wypełnione należy dostarczyć do redakcji "Gazety Krakowskiej" w Oświęcimiu, Rynek Główny 1 lub w Wadowicach pl. Jana Pawła II 8. Czekamy na nie do 16 lipca. O zachowaniu terminu decyduje data doręczenia kuponu do redakcji.

Piekarnie zgłoszone do plebiscytu (do 18 czerwca)

Piekarnie, które zostały zgłoszone do naszego plebiscytu, będą opisywane w kolejnych wydaniach naszego tygodnika "Nad Sołą i Skawą". Dziś prezentujemy pierwszych sześć (ramki obok i poniżej). Na kolejne zgłoszenia czekamy do wtorku (24 czerwca). Można zrobić to telefonicznie pod nr. 33 8447364 lub za pomocą poczty elektronicznej, wysyłając mail na adres: [email protected]


Piekarnia "A. Piskorek"

Jakość idzie w parze z tradycją to dewiza, którą kieruje się Piekarnia "A. Piskorek" z Nowej Wsi.
Jak mówią Andrzej i Adam Piskorkowie, tradycja zobowiązuje, aby wszystkie produkty tworzyć z pełnym zaangażowaniem i pasją. Piekarnia działa już prawie 76 lat, Jej założycielem był ich pradziadek Antoni. - Pieczemy tradycyjny polski chleb. Wypiekamy go kilka razy dziennie na zakwasie w piecach z ceramicznym trzonem - mówią bracia Piskorkowie. Tutaj cała produkcja powstaje ręcznie.
Piekarnia "A. Piskorek", Nowa Wieś - wyślij sms o treści CHLEBOW.4 na numer 72355 (koszt 2,46 zł z VAT)

Piekarnia "E. Marczyńska"
Piekarnia Elżbiety Marczyńskiej z Głębowic jest małym zakładem, ale przez to każdy wypiek jest dopieszczony.
Jej klienci zajadają się na przykład chlebem głębowickim czy ciasteczkami drożdżowymi. - Wszystkie chleby pieczone są w oparciu o naturalne składniki, w tym oczywiście zakwas chlebowy bez żadnych polepszaczy - zaznacza Elżbieta Marczyńska. Recepta na sukces i zadowolenie klientów jest w zasadzie prosta. To 100 procent chleba w chlebie.
Piekarstwo. Marczyńska Elżbieta, Głębowice - wyślij sms o treści CHLEBOW.5 na numer 72355 (koszt 2,46 zł z VAT)

Piekarnia "R. Tyran"
Początek firmy sięga 1997 roku, w tak krótkim czasie ich pieczywo zyskało uznanie prawie w całej Małopolsce. Założycielem jest Robert Tyran, który osobiście dogląda wypieków do dziś. Słynie ze świeżego pieczywa produkowanego na bazie naturalnych produktów. Faworytami są m.in. chleby metrowe, które zajęły I miejsce w konkursie "Małopolski Smak" w kategorii wyroby piekarnicze i cukiernicze.
Ideą firmy jest tradycyjny smak, świeżość i chrupiąca skórka.
Piekarstwo. Tyran Robert, Polanka Wielka - wyślij sms o treści CHLEBOW.7 na numer 72355 (koszt 2,46 zł z VAT)

Piekarnia "U Frysia"
To piekarnia z ponad 130-letnią tradycją. Założył ją Piotr Fryś, który wcale nie był piekarzem, a kuśnierzem. Jego żona Agnieszka piekła chleb na stoły najbogatszych mieszczan i postanowił zrobić interes. W ślady ojca poszedł najmłodszy syn Franciszek. Pieczywo z tej piekarni zdobywało uznanie nie tylko w mieście, a nawet w Paryżu. Do dziś pieką według tradycyjnej receptury, tzn. bez spulchniaczy i polepszaczy. Specjalnością są chleby pszenne.
Piekarnia U Frysia, Andrychów - wyślij sms o treści CHLEBOW.8 na numer 72355 (koszt 2,46 zł z VAT)

Piekarnia Wizan
Chleb "Euro", ziarnisty żytnio-pszenny to jedna z wizytówek Piekarni Wizan w Zatorze.
Kiedyś była to piekarnia Gminnej Spółdzielni Samopomoc Chłopska. Od 2004 roku podlega pod Małopolską Spółdzielnię Handlową "Wizan" w Andrychowie. Jak podkreśla Bogumiła Jurzak, kierowniczka piekarni, cała produkcja tutaj oparta jest na naturalnych składnikach, w tym chleby na prawdziwym zakwasie. Poza "Euro" ulubionym chlebem klientów jest "Domowy".
Piekarnia Wizan w Zatorze, Zator - wyślij sms o treści CHLEBOW.10 na numer 72355 (koszt 2,46 zł z VAT)

Piekarnia "Galicjanka"

Galicjanka to lokal firmowy w Wadowicach piekarni i cukierni Stryszów. Historia zaczęła się w 1922 roku. Wtedy to Franciszek Kolasa zaczął poznawać tajniki piekarstwa. Nauka zaowocowała zdobyciem tytułu Mistrza Piekarstwa i otwarciem działalności w Stryszowie w niewielkim wynajętym lokalu. Każdego ranka rozwoził konno świeży chleb po okolicznych wioskach. Tradycja trwa z pokolenia na pokolenie. Mają prawie stuletnią recepturę na kwas chlebowywy
Piekarnia Galicjanka, Wadowice - wyślij sms o treści CHLEBOW.1 na numer 72355 (koszt 2,46 zł z VAT)

od 7 lat
Wideo

Wyniki II tury wyborów samorządowych

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska