MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Wyborne medaliony z kurczaka. Dodaję do nich pieczarki i ser, a rodzina się zajada. Pyszny obiad z kurczakiem w niecałe pół godziny

Karolina Głogowska
Medaliony z kurczaka to pomysł na smaczny i niekłopotliwy obiad
Medaliony z kurczaka to pomysł na smaczny i niekłopotliwy obiad 123rf/myviewpoint/zdjęcie ilustracyjne
Soczyste medaliony z kurczaka w chrupiącym cieście z serem i pieczarkami. Smakują doskonale i są łatwe do zrobienia. Całość nie zajmie ci nawet pół godziny. Za to rodzina z pewnością ci podziękuje za ten pyszny i sycący posiłek.

W skrócie:

Masz ochotę na niekłopotliwy obiad z kurczakiem? Polecam medaliony drobiowe z dodatkiem sera i pieczarek. To świetny pomysł, kiedy chcesz podać filet z kurczaka w nieco innej odsłonie. Mięso wystarczy lekko rozbić i obtoczyć w prostym do zrobienia cieście. Dodaję do nich ser i pieczarki, dzięki czemu zwykłe kotlety stają się bardziej odświętne i pożywne. Cała rodzina z pewnością będzie się nimi zajadać. To tradycyjny obiad, do którego doskonale pasują ziemniaki lub ryż. Nie zapomnij o zrobieniu pysznej surówki, która dostarczy porcji witamin. Polecam zwłaszcza doskonałą surówkę z cukinii i marchewki, która idealnie pasuje do medalionów z kurczaka. Ten obiad zachwyci każdego.

Medaliony z kurczaka – przepis z pieczarkami i serem

Czas przygotowania: 30 minut

Porcja: 4 osoby

Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka,

  • 6-8 pieczarek,

  • pół szklanki tartego sera (np. mozzarella),

  • 4 łyżki mąki,

  • 2 jajka,

  • sól, pieprz,

  • natka pietruszki,

  • olej do smażenia.

Jak zrobić medaliony z kurczaka z serem i pieczarkami?

  1. Mięso oczyść i przekrój na 4 kotlety. Delikatnie rozbij, dopraw solą i pieprzem.

  2. W głębokim talerzu wymieszaj mąkę z jajkami. Dodaj tarty ser, posiekaną pietruszkę i ponownie wymieszaj. Jeśli ciasto wyjdzie za gęste, dodaj trochę wody.

  3. Obtocz kotlety w cieście i smaż na oleju z obu stron.

  4. Pieczarki pokrój na małe kawałki i dodaj na patelnię do kotletów.

  5. Medaliony drobiowe podawaj z ryżem lub ziemniakami i surówką.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Ciasto popapraniec

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska