W skrócie:
Masz ochotę na niekłopotliwy obiad z kurczakiem? Polecam medaliony drobiowe z dodatkiem sera i pieczarek. To świetny pomysł, kiedy chcesz podać filet z kurczaka w nieco innej odsłonie. Mięso wystarczy lekko rozbić i obtoczyć w prostym do zrobienia cieście. Dodaję do nich ser i pieczarki, dzięki czemu zwykłe kotlety stają się bardziej odświętne i pożywne. Cała rodzina z pewnością będzie się nimi zajadać. To tradycyjny obiad, do którego doskonale pasują ziemniaki lub ryż. Nie zapomnij o zrobieniu pysznej surówki, która dostarczy porcji witamin. Polecam zwłaszcza doskonałą surówkę z cukinii i marchewki, która idealnie pasuje do medalionów z kurczaka. Ten obiad zachwyci każdego.
Medaliony z kurczaka – przepis z pieczarkami i serem
Czas przygotowania: 30 minut
Porcja: 4 osoby
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
1 podwójna pierś z kurczaka,
6-8 pieczarek,
pół szklanki tartego sera (np. mozzarella),
4 łyżki mąki,
2 jajka,
sól, pieprz,
natka pietruszki,
olej do smażenia.
Jak zrobić medaliony z kurczaka z serem i pieczarkami?
Mięso oczyść i przekrój na 4 kotlety. Delikatnie rozbij, dopraw solą i pieprzem.
W głębokim talerzu wymieszaj mąkę z jajkami. Dodaj tarty ser, posiekaną pietruszkę i ponownie wymieszaj. Jeśli ciasto wyjdzie za gęste, dodaj trochę wody.
Obtocz kotlety w cieście i smaż na oleju z obu stron.
Pieczarki pokrój na małe kawałki i dodaj na patelnię do kotletów.
Medaliony drobiowe podawaj z ryżem lub ziemniakami i surówką.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Ciasto popapraniec
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?