Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
2 z 16
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Ciasto miodowe z masą grysikową i powidłami śliwkowymi...
fot. Fot. Monika Marmuźniak

Wyjątkowe ciasta na Boże Narodzenie 2023. TOP 15 efektownych ciast na święta, które zachwycą każdego [PRZEPISY]

Ciasto miodowe z masą grysikową i powidłami śliwkowymi

Składniki na ciasto
500 g mąki pszennej
200 g zimnego masła
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 szklanka cukru pudru
70 g prawdziwego miodu
2 jajka
szczypta cynamonu

Składniki na masę
1 litr mleka
10 łyżek kaszy manny
200 g masła
1 szklanka cukru pudru
1 łyżka cukru z wanilią

Dodatkowo
garść orzechów do dekoracji
słoik powideł śliwkowych lub porzeczkowych

Wykonanie
Ciasto. W pierwszej kolejności zimne masło posiekać z mąką, cynamonem oraz sodą i cukrem pudrem. Następnie dodać miód i jajka. Wyrobić jednolite ciasto i odłożyć je na minimum pół godziny do lodówki.

Masa. Grysik wraz z mlekiem zagotować i gotować, aż do uzyskania odpowiedniej gęstości. Odłożyć do ostygnięcia. Następnie w wysokim naczyniu ubić miękkie masło wraz z cukrem pudrem i łyżką cukru z wanilią. Kiedy będzie już puszyste zacząć dodawać po łyżce przestygniętej, ugotowanej kaszę. Gotowy krem odłożyć do lodówki.

Schłodzone ciasto podzielić na trzy równe części i każdą z nich rozwałkować do wymiarów blaszki (czyli około 20 x 30 cm). Gotowe blaty włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec do czasu, aż będą one ładnie zarumienione (mniej więcej 15 minut). Blaty należy wystudzić. Przy tym należy być bardzo ostrożnym, gdyż ciasto jest niezwykle kruche.
Krem warto podzielić sobie na dwie części.
Pierwszy blat równo posmarować jedną z części kremu i delikatnie ułożyć na nim kolejny blat. Ten z kolei posmarować gęstą marmoladą śliwkową lub porzeczkową i przełożyć następnym blatem. Jego wierzch posmarować całym kremem i obsypać posiekanymi orzechami.
Ciasto dokładnie przykryć papierem do pieczenia lub folią aluminiową i odłożyć na noc w chłodne miejsce. Na następny dzień blaty znacznie zmiękną co ułatwi krojenie i jedzenie.
Przepis Moniki Marmuźniak

Zobacz również

Bądź EKO na wiosnę – oddaj plastik i odbierz kwiaty! Rusza kolejna akcja „Nowości”

Bądź EKO na wiosnę – oddaj plastik i odbierz kwiaty! Rusza kolejna akcja „Nowości”

SORW w Malborku przygotowany na obchody Światowego Miesiąca Autyzmu

SORW w Malborku przygotowany na obchody Światowego Miesiąca Autyzmu

Polecamy

Pijany wandal atakował komisariat pod Krakowem. Wykrzykiwał wulgaryzmy, kopał w drzwi

Pijany wandal atakował komisariat pod Krakowem. Wykrzykiwał wulgaryzmy, kopał w drzwi

Pogromca Hurkacza się nie zatrzymuje. Ograł zdecydowanego faworyta

Pogromca Hurkacza się nie zatrzymuje. Ograł zdecydowanego faworyta

GIF wydał decyzję: wstrzymanie w obrocie - Qutiro (28.03)

GIF wydał decyzję: wstrzymanie w obrocie - Qutiro (28.03)