Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
3 z 16
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Ciasto „Pychotka”...
fot. Fot. Agnieszka Sznajder

Wyjątkowe ciasta na Boże Narodzenie 2023. TOP 15 efektownych ciast na święta, które zachwycą każdego [PRZEPISY]

Ciasto „Pychotka”

Składniki na ciasto
3 szklanki mąki pszennej
kostka margaryny (25 dag)
4 żółtka
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na bezę
4 białka
1/2 szklanki cukru kryształu
2 łyżki mąki ziemniaczanej

Składniki na masę budyniową
1/2 litra mleka
1/2 szklanki cukru kryształu
cukier waniliowy
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
20 dag masła

Dodatkowo
słoik dżemu lub konfitury (u mnie frużelina truskawkowa, ale może być wiśnia lub brzoskwinia)
garść orzechów włoskich

Wykonanie
Składniki na ciasto połączyć ze sobą, zagnieść i wyłożyć nim spody dwóch foremek (wyłożonych papierem do pieczenia, aby łatwo było po upieczeniu wyciągnąć ciasto w całości i nie zniszczyć bezy). Surowe ciasto w formach wysmarować cienką warstwą dżemu.
Białka ubić na sztywno, do ubitej piany dodać cukier i zmiksować razem, na końcu dodać mąkę ziemniaczaną i wymieszać. Masę z białek podzielić na połowę i wyłożyć ją równo na ciasta z dżemem. Orzechy pokroić i posypać jedno z ciast, to, które będzie wierzchem naszej pychotki.
Piekarnik rozgrzać do 150 stopni i piec ciasta 50 minut. Po upieczeniu bardzo delikatnie zsunąć ciasta, aby nie pokruszyć bezy.
W międzyczasie ugotować szklankę mleka z cukrem, w drugiej szklance mleka rozpuścić mąkę pszenną i ziemniaczaną, dodać do wrzącego mleka i zrobić budyń. Odstawić do wystudzenia. Masło utrzeć na puszystą masę, a następnie dodać do budyniu i zmiksować na gładką masę. Przygotowaną masą przełożyć ciasta. Gotową pychotkę dobrze jest odstawić na 1-2 godziny przed krojeniem.
Przepis Agnieszki Sznajder

Zobacz również

W regionie rusza pierwszy w Polsce ekologiczny browar. Byliśmy w środku [ZDJĘCIA]

W regionie rusza pierwszy w Polsce ekologiczny browar. Byliśmy w środku [ZDJĘCIA]

Winiarska "nie żyje" 73 lata. Oryginalne "sto lat" podbija sieć

NOWE
Winiarska "nie żyje" 73 lata. Oryginalne "sto lat" podbija sieć

Polecamy

100 000 zł będzie kosztować sama scena MFFZG w Zakopanem

100 000 zł będzie kosztować sama scena MFFZG w Zakopanem

Coś dla miłośników góralszczyzny. Konferencja Skarby górali spoza Podhala

Coś dla miłośników góralszczyzny. Konferencja Skarby górali spoza Podhala

Zidane o krok od przejęcia Bayernu Monachium

GORĄCY TEMAT
Zidane o krok od przejęcia Bayernu Monachium