Zimno? Te dania cię rozgrzeją! Zobacz TOP 5 sytych, gorących dań na jesienny obiad [PRZEPISY]

mad
Zobacz przepisy na rozgrzewające dania! Na zdjęciu chili con carne.
Zobacz przepisy na rozgrzewające dania! Na zdjęciu chili con carne. Fot. Karolina Marczewska
Dodaj komentarz:
Udostępnij:
Rozgrzewająca góralska kwaśnica, ostra węgierska zupa gulaszowa, pikantna fasolka po bretońsku, gorące chili con carne, czy meksykański garnek z fasolą, kukurydzą i papryką. Zimno? Te dania cię rozgrzeją! Zobacz przepisy naszych Czytelników na potrawy, które warto przygotować w chłodne dni.

Przepisy na rozgrzewające dania, dodadzą nam również energii podczas jesiennych, krótkich dni. Zobaczcie nasze propozycje na niebanalne jesienne dania i napoje rozgrzewające.

Poniżej przepisy na rozgrzewające dania:

  • Rozgrzewająca góralska kwaśnica
  • Ostra węgierska zupa gulaszowa
  • Pikantna fasolka po bretońsku
  • Gorące chili con carne
  • Meksykański garnek z fasolą, kukurydzą i papryką

Rozgrzewająca góralska kwaśnica [PRZEPIS]

Rozgrzewająca góralska kwaśnica.
Rozgrzewająca góralska kwaśnica. Fot. Paweł Epler

Składniki

  • około 5 litrów wody
  • 1 kg wędzonych mięsnych żeberek
  • 1 kg kapusty kiszonej dobrej jakości
  • 5 ząbków czosnku
  • 4 ziarna jałowca
  • kilka ziaren pieprzu
  • gałązka tymianku
  • gałązka rozmarynu
  • około 1 łyżeczki cząbru - świeży lub suszony
  • lubczyk - kilka gałązek lub 1,5 łyżeczki suszonego
  • 4 suszone grzyby, wcześniej namoczone
  • szklanka soku z kiszonej kapusty
  • osobno ugotowane ziemniaki pokrojone w kostkę

Wykonanie
Żeberka pokroić w kawałki, zalać zimną wodą, dodać jałowiec, pieprz, tymianek, rozmaryn i lubczyk. Na wolnym ogniu ugotować esencjonalny wywar. Do osobnego garnka posiekać kapustę kiszoną, zalać zimną wodą tak, żeby lekko przykryć kapustę. Ugotować do miękkości. W połowie gotowania do kapusty dodać namoczone i pokrojone grzyby. Jak kapusta zmięknie, dołożyć ją do wywaru i żeberek, dołożyć razem z wodą, w której się gotowała. Dolać sok z kapusty i dodać przeciśnięte ząbki czosnku. Doprawić solą, pieprzem, cząbrem. Spróbować. Jeśli za mało kwaśna, dolać soku z kiszonej kapusty. Jeśli nie macie, to może być sok z cytryny. Nie maltretujcie kwaśnicy octem, maggi ani kwaskiem cytrynowym. Dobrej jakości składniki bronią się same swoim smakiem. Ugotowane ziemniaki przełożyć na talerz i zalać gorącą kwaśnicą. Kwaśnica jak każda potrawa z kapusty ma to do siebie, że po każdym odgrzaniu smakuje coraz lepiej. Jest cudownie kwaśna i rozgrzewająca.
Przepis Agnieszki Delkowskiej, autorki bloga „Lady Kitchen”

Ostra węgierska zupa gulaszowa [PRZEPIS]

Ostra węgierska zupa gulaszowa.
Ostra węgierska zupa gulaszowa. Fot. Sylwia Ładyga

Składniki

  • 50 dag mięsa wołowego na gulasz
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 czerwone papryki
  • 2 łyżki smalcu
  • pomidory w puszce
  • ostra papryka, kminek mielony, słodka papryka - po łyżeczce
  • litr bulionu warzywnego
  • 4 ziemniaki
  • sól, pieprz do smaku

Wykonanie
W garnku rozgrzać smalec, dodać posiekaną cebulę, zeszklić, wrzucić kminek oraz obydwie papryki, a następnie dodać oczyszczone i pokrojone w kawałki mięso. Wszystko przesmażyć.
Do podsmażonego mięsa dodać posiekany czosnek oraz pokrojoną w kostkę paprykę, chwilę podsmażyć. Zalać bulionem, przykryć i na bardzo wolnym ogniu dusić ok. 45 minut. Po tym czasie dodać pokrojone w kostkę ziemniaki oraz pomidory wraz z zalewą.
Dokładnie wymieszać i dusić do miękkości. Doprawić do smaku i podawać gorące! Świetnym dodatkiem jest kleks gęstej śmietany!
Przepis Sylwii Ładygi, autorki bloga „Ostra na słodko”

Pikantna fasolka po bretońsku [PRZEPIS]

Pikantna fasolka po bretońsku.
Pikantna fasolka po bretońsku. Fot. Katarzyna Jaworek

Składniki

  • 40 dag fasoli "Jaś"
  • 1/2 kg karkówki bez kości
  • 1 litr wody
  • 1 cebula
  • 1 papryka czerwona
  • 2 pomidory
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1/2 łyżki kminku
  • 1/2 łyżki papryki ostrej mielonej
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1,5 łyżki masła
  • 1,5 łyżki mąki
  • sól
  • pieprz
  • oliwa

Wykonanie
Fasolę oraz mięso przełożyć do garnka. Zalać wodą. Dodać liście laurowe, ziele angielskie, kminek oraz paprykę ostrą mieloną. Gotować na małym ogniu około godziny.
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oliwie. Dodać do fasoli. Ugotowane mięso wyjąć, pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie. Dodać z powrotem do fasoli. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w kostkę. Pomidory pokroić w ósemki. Warzywa dodać do fasoli. Gotować około 15 minut.
Z mąki i masła przygotować zasmażkę. Zasmażkę oraz koncentrat pomidorowy dodać do fasoli. Gotować 5 minut. Fasolę doprawić do smaku solą, pieprzem, majerankiem oraz pieprzem cayenne.
Przepis Katarzyny Jaworek, autorki bloga „Tradycyjna kuchnia Kasi”

Gorące chili con carne [PRZEPIS]

Gorące chili con carne.
Gorące chili con carne. Fot. Karolina Marczewska

Składniki

  •  500 g mięsa mielonego  
  • 1 cebula  
  • 2 ząbki czosnku  
  • 1 papryka czerwona  
  •  ½ puszki fasoli czerwonej  
  • ½ puszki kukurydzy  
  • 1 puszka pomidorów lub domowy przecier pomidorowy 
  • przyprawy: papryka słodka, papryka ostra, sól, pieprz, chilli, pieprz cayenne, kmin rzymski (kumin) lub gotowa przyprawa do dań meksykańskich lub do chili con carne

 
Wykonanie
W niedużym garnku podsmażyć mięso na łyżce oleju, dodać pokrojoną cebulę i przeciśnięty czosnek. Smażyć cały czas, następnie dodać pokrojoną w kostkę paprykę i przecier pomidorowy oraz fasolę i kukurydzę. Dusić do miękkości. Przyprawić, wymieszać i gotowe. 
Przepis Karoliny Marczewskiej

Meksykański garnek z fasolą, kukurydzą i papryką [PRZEPIS]

Meksykański garnek z fasolą, kukurydzą i papryką.
Meksykański garnek z fasolą, kukurydzą i papryką. Fot. Dorota Wójcicka

Składniki

  • pierś z kurczaka
  • marchewka
  • 15 dag żółtej fasolki szparagowej
  • puszka czerwonej fasolki
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • czerwona papryka
  • 6 pieczarek
  • średniej wielkości cebula
  • puszka pomidorów
  • ok. 2-3 łyżeczek soli
  • łyżeczka słodkiej papryki, bazylii, tymianku
  • 1/2 łyżeczki oregano i majeranku
  • olej do smażenia

Wykonanie
Pierś z kurczaka pokroić w grubą kostkę, obsmażyć na 2 łyżkach oleju, przełożyć do garnka. Fasolkę szparagową pokroić na ok. trzycentymetrowe kawałki, gotować w lekko osolonej wodzie przez ok. 5 minut, odcedzić, dodać do mięsa.
Paprykę pokroić w paski i razem z marchewką pokrojoną w niedużą kostkę podsmażyć na patelni z łyżką oleju, dodać do kurczaka. Pieczarki pokroić w grube półplasterki, cebulę pokroić w kostkę, razem podsmażyć na patelni z łyżką oleju, przełożyć do garnka. Fasolkę i kukurydzę odcedzić z zalewy, dodać do reszty składników.
Pomidory pokroić w grubą kostkę, dodać wraz z zalewą.
Danie doprawić przyprawami: solą, papryką, bazylią, tymiankiem, oregano i majerankiem. Wymieszać, gotować razem przez ok. 15-20 minut.
Przepis Doroty Wójcickiej, autorki bloga „Daktyle w czekoladzie”

Jest zielone światło na szczepionki dla dzieci!

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie