Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Zimno? Te dania cię rozgrzeją! Zobacz TOP 5 sytych, gorących dań na zimowy obiad [PRZEPISY]

mad
Zobacz przepisy na rozgrzewające dania! Na zdjęciu chili con carne.
Zobacz przepisy na rozgrzewające dania! Na zdjęciu chili con carne. Fot. Karolina Marczewska
Rozgrzewająca góralska kwaśnica, ostra węgierska zupa gulaszowa, pikantna fasolka po bretońsku, gorące chili con carne, czy meksykański garnek z fasolą, kukurydzą i papryką. Zimno? Te dania cię rozgrzeją! Zobacz przepisy naszych Czytelników na potrawy, które warto przygotować w chłodne dni.

Przepisy na rozgrzewające dania, dodadzą nam również energii podczas zimnych, krótkich dni. Zobaczcie nasze propozycje na niebanalne dania rozgrzewające.

Poniżej przepisy na rozgrzewające dania:

  • Rozgrzewająca góralska kwaśnica
  • Ostra węgierska zupa gulaszowa
  • Pikantna fasolka po bretońsku
  • Gorące chili con carne
  • Meksykański garnek z fasolą, kukurydzą i papryką

Rozgrzewająca góralska kwaśnica [PRZEPIS]

Rozgrzewająca góralska kwaśnica.
Rozgrzewająca góralska kwaśnica. Fot. Paweł Epler

Składniki

  • około 5 litrów wody
  • 1 kg wędzonych mięsnych żeberek
  • 1 kg kapusty kiszonej dobrej jakości
  • 5 ząbków czosnku
  • 4 ziarna jałowca
  • kilka ziaren pieprzu
  • gałązka tymianku
  • gałązka rozmarynu
  • około 1 łyżeczki cząbru - świeży lub suszony
  • lubczyk - kilka gałązek lub 1,5 łyżeczki suszonego
  • 4 suszone grzyby, wcześniej namoczone
  • szklanka soku z kiszonej kapusty
  • osobno ugotowane ziemniaki pokrojone w kostkę

Wykonanie
Żeberka pokroić w kawałki, zalać zimną wodą, dodać jałowiec, pieprz, tymianek, rozmaryn i lubczyk. Na wolnym ogniu ugotować esencjonalny wywar. Do osobnego garnka posiekać kapustę kiszoną, zalać zimną wodą tak, żeby lekko przykryć kapustę. Ugotować do miękkości. W połowie gotowania do kapusty dodać namoczone i pokrojone grzyby. Jak kapusta zmięknie, dołożyć ją do wywaru i żeberek, dołożyć razem z wodą, w której się gotowała. Dolać sok z kapusty i dodać przeciśnięte ząbki czosnku. Doprawić solą, pieprzem, cząbrem. Spróbować. Jeśli za mało kwaśna, dolać soku z kiszonej kapusty. Jeśli nie macie, to może być sok z cytryny. Nie maltretujcie kwaśnicy octem, maggi ani kwaskiem cytrynowym. Dobrej jakości składniki bronią się same swoim smakiem. Ugotowane ziemniaki przełożyć na talerz i zalać gorącą kwaśnicą. Kwaśnica jak każda potrawa z kapusty ma to do siebie, że po każdym odgrzaniu smakuje coraz lepiej. Jest cudownie kwaśna i rozgrzewająca.
Przepis Agnieszki Delkowskiej, autorki bloga „Lady Kitchen”

Ostra węgierska zupa gulaszowa [PRZEPIS]

Ostra węgierska zupa gulaszowa.
Ostra węgierska zupa gulaszowa. Fot. Sylwia Ładyga

Składniki

  • 50 dag mięsa wołowego na gulasz
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 czerwone papryki
  • 2 łyżki smalcu
  • pomidory w puszce
  • ostra papryka, kminek mielony, słodka papryka - po łyżeczce
  • litr bulionu warzywnego
  • 4 ziemniaki
  • sól, pieprz do smaku

Wykonanie
W garnku rozgrzać smalec, dodać posiekaną cebulę, zeszklić, wrzucić kminek oraz obydwie papryki, a następnie dodać oczyszczone i pokrojone w kawałki mięso. Wszystko przesmażyć.
Do podsmażonego mięsa dodać posiekany czosnek oraz pokrojoną w kostkę paprykę, chwilę podsmażyć. Zalać bulionem, przykryć i na bardzo wolnym ogniu dusić ok. 45 minut. Po tym czasie dodać pokrojone w kostkę ziemniaki oraz pomidory wraz z zalewą.
Dokładnie wymieszać i dusić do miękkości. Doprawić do smaku i podawać gorące! Świetnym dodatkiem jest kleks gęstej śmietany!
Przepis Sylwii Ładygi, autorki bloga „Ostra na słodko”

Pikantna fasolka po bretońsku [PRZEPIS]

Pikantna fasolka po bretońsku.
Pikantna fasolka po bretońsku. Fot. Katarzyna Jaworek

Składniki

  • 40 dag fasoli "Jaś"
  • 1/2 kg karkówki bez kości
  • 1 litr wody
  • 1 cebula
  • 1 papryka czerwona
  • 2 pomidory
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1/2 łyżki kminku
  • 1/2 łyżki papryki ostrej mielonej
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1,5 łyżki masła
  • 1,5 łyżki mąki
  • sól
  • pieprz
  • oliwa

Wykonanie
Fasolę oraz mięso przełożyć do garnka. Zalać wodą. Dodać liście laurowe, ziele angielskie, kminek oraz paprykę ostrą mieloną. Gotować na małym ogniu około godziny.
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oliwie. Dodać do fasoli. Ugotowane mięso wyjąć, pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie. Dodać z powrotem do fasoli. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w kostkę. Pomidory pokroić w ósemki. Warzywa dodać do fasoli. Gotować około 15 minut.
Z mąki i masła przygotować zasmażkę. Zasmażkę oraz koncentrat pomidorowy dodać do fasoli. Gotować 5 minut. Fasolę doprawić do smaku solą, pieprzem, majerankiem oraz pieprzem cayenne.
Przepis Katarzyny Jaworek, autorki bloga „Tradycyjna kuchnia Kasi”

Gorące chili con carne [PRZEPIS]

Gorące chili con carne.
Gorące chili con carne. Fot. Karolina Marczewska

Składniki

  •  500 g mięsa mielonego  
  • 1 cebula  
  • 2 ząbki czosnku  
  • 1 papryka czerwona  
  •  ½ puszki fasoli czerwonej  
  • ½ puszki kukurydzy  
  • 1 puszka pomidorów lub domowy przecier pomidorowy 
  • przyprawy: papryka słodka, papryka ostra, sól, pieprz, chilli, pieprz cayenne, kmin rzymski (kumin) lub gotowa przyprawa do dań meksykańskich lub do chili con carne

 
Wykonanie
W niedużym garnku podsmażyć mięso na łyżce oleju, dodać pokrojoną cebulę i przeciśnięty czosnek. Smażyć cały czas, następnie dodać pokrojoną w kostkę paprykę i przecier pomidorowy oraz fasolę i kukurydzę. Dusić do miękkości. Przyprawić, wymieszać i gotowe. 
Przepis Karoliny Marczewskiej

Meksykański garnek z fasolą, kukurydzą i papryką [PRZEPIS]

Meksykański garnek z fasolą, kukurydzą i papryką.
Meksykański garnek z fasolą, kukurydzą i papryką. Fot. Dorota Wójcicka

Składniki

  • pierś z kurczaka
  • marchewka
  • 15 dag żółtej fasolki szparagowej
  • puszka czerwonej fasolki
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • czerwona papryka
  • 6 pieczarek
  • średniej wielkości cebula
  • puszka pomidorów
  • ok. 2-3 łyżeczek soli
  • łyżeczka słodkiej papryki, bazylii, tymianku
  • 1/2 łyżeczki oregano i majeranku
  • olej do smażenia

Wykonanie
Pierś z kurczaka pokroić w grubą kostkę, obsmażyć na 2 łyżkach oleju, przełożyć do garnka. Fasolkę szparagową pokroić na ok. trzycentymetrowe kawałki, gotować w lekko osolonej wodzie przez ok. 5 minut, odcedzić, dodać do mięsa.
Paprykę pokroić w paski i razem z marchewką pokrojoną w niedużą kostkę podsmażyć na patelni z łyżką oleju, dodać do kurczaka. Pieczarki pokroić w grube półplasterki, cebulę pokroić w kostkę, razem podsmażyć na patelni z łyżką oleju, przełożyć do garnka. Fasolkę i kukurydzę odcedzić z zalewy, dodać do reszty składników.
Pomidory pokroić w grubą kostkę, dodać wraz z zalewą.
Danie doprawić przyprawami: solą, papryką, bazylią, tymiankiem, oregano i majerankiem. Wymieszać, gotować razem przez ok. 15-20 minut.
Przepis Doroty Wójcickiej, autorki bloga „Daktyle w czekoladzie”

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Lody kawowe z kajmakiem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska