2 z 6
Poprzednie
Następne
Zobacz 5 dań kuchni orientalnej, które przygotujesz w domu [PRZEPISY]
Grillowany kurczak Satay według Sylwii Ładygi
Składniki
50 dag filetu z kurczaka
2 ząbki czosnku
2 cm świeżego imbiru
2 łyżki soku z cytryny –
2 łyżki sosu sojowego –
1 łyżeczka mielonej kolendry
1 łyżeczka kuminu
1 łyżeczka kurkumy
szczypta chili
3-4 łyżki oleju sezamowego
Wykonanie
Piersi czyścimy, kroimy w podłużne, grube paski.
Czosnek miażdżymy ze startym imbirem, sokiem z cytryny, sosem sojowym, kolendrą, kuminem, kurkumą, chili i olejem.W marynatę wkładamy mięso, zawijamy w folię, odstawiamy do lodówki na ok. 45 minut.
Patyczki do szaszłyków nacieramy oliwą, nadziewamy mięso i grillujemy do miękkości.