Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
3 z 6
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Aloo Gohbi – curry ziemniaczano-kalafiorowe z Pendżabu...
fot. Sylwia Ładyga

Zobacz 5 dań kuchni orientalnej, które przygotujesz w domu [PRZEPISY]

Aloo Gohbi – curry ziemniaczano-kalafiorowe z Pendżabu (kuchnia indyjska) według Sylwii Ładygi

Składniki na dwie porcje
2 ziemniaki
2 pomidory
1/4 kalafiora
zielona papryczka chili
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka garam masala
1łyżeczka mielonej kolendry
1 łyżeczka kuminu
1łyżeczka kurkumy
szczypta imbiru
1 łyżka masła ghee –

Wykonanie
Obrane, umyte ziemniaki kroimy w kostkę, gotujemy w osolonej wodzie z odrobiną kurkumy przez ok. 15 minut.
Podzielony na różyczki kalafior blanszujemy ok. 10 minut we wrzątku.
Na patelni rozgrzewamy masło. Dodajemy kumin, kolendrę, imbir i resztę kurkumy.
Wrzucamy posiekamy czosnek, pokrojone w kostkę pomidory i posiekaną chili – podgrzewamy na wolnym ogniu przez ok. 10 minut.
Wrzucamy kalafior, ugotowane ziemniaki i garam masala – podgrzewamy mieszając, doprawiamy solą i gotowe!

Zobacz również

Słowak i Bośniak na czele kwietniowego rankingu

NOWE
Słowak i Bośniak na czele kwietniowego rankingu

Profesor Krzysztof Jóźwik wybrany rektorem Politechniki Łódzkiej na drugą kadencję

Profesor Krzysztof Jóźwik wybrany rektorem Politechniki Łódzkiej na drugą kadencję

Polecamy

Regiony będą wdrażać adaptację do zmian klimatu?

Regiony będą wdrażać adaptację do zmian klimatu?

Czy kojarzysz te znaki z podróży samolotem? Ich znaczenie może cię zdziwić

Czy kojarzysz te znaki z podróży samolotem? Ich znaczenie może cię zdziwić

Piłkarskie Orły. Pierwszy gol Hajdy wart trzy punkty

Piłkarskie Orły. Pierwszy gol Hajdy wart trzy punkty