Zobacz 5 dań kuchni orientalnej, które przygotujesz w domu [PRZEPISY]
Wegetariański ramen z migdałami
Składniki
1 zielony ogórek
1 opakowanie tofu
1 opakowanie makaronu ryżowego
3 jajka
½ kg pieczarek
1 brokuł
pęczek szczypiorku
pęczek natki pietruszki
kiełki rzeżuchy
100 g migdałów blanszowanych Bakalland
200 g sezamu Bakalland
1 łyżeczka startego imbiru
olej sezamowy
3 łyżki sosu sojowego
3 łyżki sosu rybnego
3 ząbki czosnku
Wykonanie
W garnku o grubym spodzie rozgrzewamy olej sezamowy i podsmażamy na nim czosnek i imbir starte na tarce. Gdy czosnek się zarumieni, dodajemy 2 litry wody, 3 łyżki sosu sojowego i 3 łyżki sosu rybnego. Całość podgrzewamy na małym ogniu, a następnie do bulionu dodajemy kilka różdżek brokuła i gotujemy chwilę, aż warzywo będzie miękkie.
W tym czasie tofu kroimy i podsmażamy na oleju sezamowym, następnie na tym samym tłuszczu smażymy pokrojone w plasterki pieczarki. Jajko gotujemy w ten sposób, by białko było ścięte, a żółtko delikatnie płynne. Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Ogórka wraz ze skórką kroimy w kawałki, szatkujemy czerwoną kapustę, siekamy natkę pietruszki i szczypiorek. Makaron rozkładamy do głębokich misek, wlewamy bulion z brokułem, dodajemy kilka plasterków tofu, pieczarki, ogórka, czerwoną kapustę i na końcu jajko przekrojone na pół. Całość posypujemy pokruszonymi blanszowanymi migdałami), sezamem, posiekanym szczypiorkiem, pietruszką oraz kiełkami.