Zupa cebulowa z kurczakiem. Przepis na klasyczną francuską zupę w nowym wydaniu. Poleca Plate By Kate

Kasia Nowicka
Pyszna i pożywna wersja francuskiej zupy cebulowej z kurczakiem to pomysł na wyśmienity obiad.
Pyszna i pożywna wersja francuskiej zupy cebulowej z kurczakiem to pomysł na wyśmienity obiad. Kasia Nowicka
Aromatyczna, pyszna, rozgrzewająca. Klasyk kuchni francuskiej, czyli jej wysokość zupa cebulowa. Idealna na sycący i elegancki obiad, zwłaszcza, jeśli podacie ją w nieco podkręconej wersji. Moja wersja francuskiej królowej to zupa cebulowa z kurczakiem. Przepis poleca autorka strony Plate by Kate, blogerka kulinarna Katarzyna Nowicka.

Spis treści

Zupa cebulowa. We Francji zjecie ją dosłownie wszędzie. Z potrawy francuskiej biedoty serwowanej w gospodach awansowała do pozycji klasyka i jest dziś obowiązkowym elementem życia towarzyskiego. Paryżanie jedzą ją zwykle nad ranem, po wyjściu z imprezy lub teatru.

Francuzi lubią opowiadać, że zupę wynalazł król Ludwik XV. Po całym dniu polowań, głodny i zmęczony, zatrzymał się na noc w domku myśliwskim. Spiżarnia okazała się niemal pusta – na półkach znalazł jedynie cebulę, masło i szampana. Zamiast wypić trunek z bąbelkami ugotował na nim zupę a efekt okazał się pyszny.

Przepis na zupę cebulową

Porcja dla 4 osób
Przygotowanie 10 min.
Czas gotowania 1 godz.

Składniki:

  • 4 uda lub piersi z kurczaka bez skóry,
  • 4 cebule średnie,
  • 3 łyżki masła klarowanego,
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina,
  • 1/4 szklanki koniaku opcjonalnie,
  • 2 szklanki bulionu wołowego,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 50 g tartego sera żółtego,
  • szczypta tymianku,
  • sól, świeżo mielony pieprz,
  • posiekana natka pietruszki.

Jak zrobić zupę cebulową z kurczakiem?

  1. Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni Celsjusza. Kurczaka oprósz solą i pieprzem. Cebulę obierz i pokrój w półplasterki.
  2. Na patelni rozgrzej łyżkę masła klarowanego. Obsmaż kurczaka z obu stron na złoty kolor. Zdejmij z patelni i odstaw w ciepłe miejsce.
  3. Na patelnię dodaj pozostałe masło klarowane. Wrzuć cebulę. Smaż około 20-25 minut często mieszając, do momentu, aż cebula się zarumieni i zacznie karmelizować. Wlej białe wino i koniak. Zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj około 4-5 minut, by alkohol wyparował.
  4. Dodaj mąkę i wymieszaj. Wlej bulion wołowy, dodaj tymianek i cukier. Zagotuj i zmniejsz ogień. Gotuj 8-10 minut, aż sos zacznie gęstnieć. Wyłącz palnik. Do sosu włóż kurczaka i posyp go serem.
  5. Patelnię umieść w piekarniku. Piecz 20-25 minut. Ser powinien się stopić i zarumienić. Podawaj posypane natką pietruszki.

Zupa do zadań specjalnych

Moja wersja słynnej francuskiej zupy, zupa cebulowa z kurczakiem to to danie obiadowe. Lista składników jest krótka i nie może na niej zabraknąć cebuli. Znana od wieków jest znakomitym źródłem witamin. Żeglarze zabierali na pokład statków worki cebuli, bo była w stanie przetrwać wielomiesięczną podróż, a dzięki zawartości witaminy C chroniła marynarzy przed wyniszczającym szkorbutem. Medycyna ludowa poleca wywar z cebuli na choroby reumatyczne, syrop z cebuli przy przeziębieniach, wąchanie surowej cebuli by odkazić nos przy katarze i chorobach dróg oddechowych. A co najważniejsze – cebula jest po prostu pyszna.

Zupę cebulową z kurczakiem zrobisz na jednej patelni, ale musi to być patelnia, którą można wstawić do piekarnika. Wybierz zwykłą, żółtą cebulę. Potrzebujesz też alkoholu – możesz użyć szampana jak król Ludwik XIV, ale wystarczy wino i koniak. Jeśli będą ją jeść najmłodsi, możesz w ogóle pominąć alkohol.

Do zupy cebulowej z kurczakiem możesz użyć piersi albo udek (nie pałeczek). Powinieneś zaopatrzyć się również w ser, którego w klasycznym przepisie nie może zabraknąć. Powinien to być gruyere, ale dostać go w naszych sklepach łatwo nie jest, dlatego ja zastępuję do polskim serem Bursztyn albo dobrej jakości masdamerem. Zupę cebulową z kurczakiem podaję z grzankami z bagietki. Do tego kieliszek wina i obiad w paryskim stylu gotowy!

Zobacz więcej przepisów od Kasi Nowickiej na blogu Plate By Kate, Facebooku i zaobserwować jej profil na Instagramie.

Pij zdrowe koktajle

kup najtaniej

Evorei

Evorei Torro

99,00 zł

kup najtaniej

ETA

ETA VITAL BLEND FIT 310090000

409,00 zł

kup najtaniej

Braun

BRAUN JB3272SI INOX

259,00 zł
Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Strefa Biznesu - Sytuacja na rynku gastronomicznym

Materiał oryginalny: Zupa cebulowa z kurczakiem. Przepis na klasyczną francuską zupę w nowym wydaniu. Poleca Plate By Kate - Strona Kuchni

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska
Dodaj ogłoszenie