Zupa grzybowa wigilijna – przepisy. Zupy z suszonych lub mrożonych grzybów na Boże Narodzenie 2021

opr. Magda Smoleń
Jak zrobić dobrą zupę grzybową na Boże Narodzenie? Zobaczcie przepisy naszych Czytelników na wigilijne zupy grzybowe.
Jak zrobić dobrą zupę grzybową na Boże Narodzenie? Zobaczcie przepisy naszych Czytelników na wigilijne zupy grzybowe. Fot. Katarzyna Kośmider
Udostępnij:
Wigilijna zupa grzybowa na stole pojawić się musi! Zupa wigilijna postna, zupa z suszonych grzybów, zupa z grzybów mrożonych… Zobaczcie sprawdzone przepisy na zupy grzybowe naszych Czytelników na Boże Narodzenie 2020.

Jak zrobić wigilijną zupę grzybową? Można wykorzystać grzyby mrożone, ale również suszone! Grzyby suszone możemy wykorzystywać w kuchni w ten sam sposób, jak świeże. Grzyby suszone są dostępne przecież przez cały rok! Wystarczy zalać je uprzednio przegotowaną wodą i odstawić na ok. 30 minut. Ważne, aby nie zanurzać ich we wrzącej wodzie, ponieważ grzyby stwardnieją.
Zobaczcie sprawdzone przepisy Czytelników Gazety Krakowskiej na pyszne wigilijne zupy grzybowe!

Wigilijna zupa grzybowa z ziemniakami Koła Gospodyń Wiejskich z Konaszówki.
Wigilijna zupa grzybowa z ziemniakami Koła Gospodyń Wiejskich z Konaszówki. Fot. Koło Gospodyń Wiejskich z Konaszówki

Wigilijna zupa grzybowa z ziemniakami Koła Gospodyń Wiejskich z Konaszówki [PRZEPIS]

Składniki:

  • 40 dag mrożonych grzybów (podgrzybki lub prawdziwki)
  • cebulka
  • łyżka masła
  • marchewka
  • kawałek selera
  • ok. 1 l wywaru warzywnego lub drobiowego
  • 2-3 ziemniaki
  • gałązka lubczyka
  • 5 dag pełnoziarnistego makaronu, cienkie wstążki
  • 1/4 szklanki słodkiej śmietany
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki

Wykonanie:
Grzyby opłukać, pokroić na paseczki. Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na maśle, dodać grzyby i dusić, aż odparuje woda. Dodać startą na tarce o grubych oczkach marchewkę i seler. Przesmażyć, mieszając. Do gotującego się bulionu włożyć obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować 10 minut. Dodać grzyby podsmażone z warzywami, gałązkę lubczyku i makaron. Doprawić solą i pieprzem. Gotować jeszcze 10 minut. Pod koniec gotowania zabielić śmietaną i posypać natką pietruszki.

Zupa grzybowa wigilijna postna.
Zupa grzybowa wigilijna postna. Fot. Marta Góra

Zupa grzybowa wigilijna postna [PRZEPIS]

Składniki

  • grzyby suszone
  • wywar warzywny (bez kapusty)
  • masło
  • łazanki

Wykonanie
Grzyby suszone namoczyć, umyć i ugotować do miękkości. Ugotować wywar z jarzyn.
Grzyby wyjąć z wywaru grzybowego i pokroić, można kilka większych zostawić do dekoracji każdego talerza.
Połączyć wywary, dodać grzyby i łyżkę surowego masła (jak ktoś lubi, można zrobić zasmażkę).
Podawać z gotowymi łazankami lub małymi kładzionymi kluseczkami, jeśli ktoś nie lubi łazanek. Lub z makaronem.
Przepis Marty Góry

Wigilijna zupa grzybowa z suszonych grzybów.
Wigilijna zupa grzybowa z suszonych grzybów. Fot. 123 RF

Wigilijna zupa grzybowa z suszonych grzybów [PRZEPIS]

Składniki

  • ok. 90 g suszonych grzybów (prawdziwki, podgrzybki)
  • marchew
  • pietruszka
  • seler
  • cebula (można pominąć)
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • sól
  • pieprz
  • śmietana (opcjonalnie)

Wykonanie
Dzień wcześniej grzyby wypłukać w zimnej wodzie i zalać ciepłą wodą.
Następnego dnia grzyby przelać do garnka razem z wodą, w której się moczyły.
Trzeba jednie uważać, by nie przelać osadu, który wytworzył się na dnie naczynia, w którym moczyliśmy grzyby. Dolać około dwóch litrów wody, wrzucić liścia laurowego i ziele angielskie, ugotować grzyby do miękkości. Do wywaru dodać dokładnie wymyte, obrane i pokrojone warzywa. Gotować do miękkości.
Grzyby, warzywa, liść laurowy i ziele angielskie wyciągnąć i przełożyć do miski. Wywar przecedzić przez sito. Do wywaru dodać pokrojone grzyby. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Zupę można zabielić śmietaną i podawać na przykład z łazankami lub uszkami grzybowymi.
Przepis Justyny Kalemby

Aromatyczna zupa z suszonych grzybów.
Aromatyczna zupa z suszonych grzybów. Fot. Katarzyna Kośmider

Aromatyczna zupa z suszonych grzybów [PRZEPIS]

Składniki

  • 60 g suszonych grzybów
  • 2 małe marchewki
  • 2 małe pietruszki
  • kawałek pora
  • kawałek korzenia selera
  • 2 małe cebule
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2-3 ziarenka ziela angielskiego
  • 5-6 ziarenek pieprzu
  • listek laurowy
  • 1 czubata łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 2 -3 łyżki śmietany 18%
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz do smaku
  • 100 g ugotowanego makaronu

Wykonanie:
Grzyby namoczyć w 500 ml zimnej wody. Odstawić na ok. pół godziny.
W tym czasie wstawić wywar warzywny: umytą i obraną marchewkę, pietruszkę, selera, pora, jedną opieczoną na palniku cebulę, czosnek, ziarenka ziela angielskiego, pieprzu, listek laurowy oraz odrobinę soli zalewać ok. 1 litrem wody i gotować do miękkości warzyw.
Namoczone grzyby gotować przez około 15 minut, po czym wywar z grzybów przelać do wywaru z warzyw, a grzyby pokroić w drobną kostkę.
Pokrojone grzyby przesmażyć na maśle z 1 cebulką pokrojoną w drobną kostkę oraz odrobiną pieprzu, do czasu, aż cebula się zarumieni.
Przełożyć usmażone grzyby i cebulę do zupy, dodać posiekaną natkę pietruszki, zabielić zupę odrobiną śmietany, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Gotową zupę podawać z makaronem – najlepiej smakuje z łazankami.
Przepis Katarzyny Kośmider

Wigilijny żurek grzybowy z uszkami Koła Gospodyń Wiejskich z Konaszówki.
Wigilijny żurek grzybowy z uszkami Koła Gospodyń Wiejskich z Konaszówki. Fot. KGW z Konaszówki

Wigilijny żurek grzybowy z uszkami Koła Gospodyń Wiejskich z Konaszówki [PRZEPIS]

Składniki na zakwas

  • mąka żytnia
  • skórka z razowego chleba
  • czosnek, ziele angielskie, liść laurowy

Składniki na wywar

  • włoszczyzna
  • grzyby suszone

Składniki na ciasto na uszka

  • mąka
  • jajko
  • woda

Składniki na farsz grzybowy

  • grzyby
  • masło
  • cebula

Wykonanie
Zakwas. Mąkę żytnią, skórkę z chleba razowego, czosnek, ziele angielskie i liść laurowy zalać wodą i zostawić na kilka dni do zakwaszenia w ciepłym miejscu.
Ciasto. Z podanych składników przygotować ciasto.
Farsz. Grzyby ugotować i posiekać, poddusić z cebulą i masłem aż do odparowania wody. Doprawić do smaku.
Rozwałkować ciasto i formować uszka, napełniając je gotowym farszem. Ugotować na wrzącej osolonej wodzie i odłożyć. Odcedzić zakwaszony żurek, połączyć z wywarem z włoszczyzny i ugotowanymi grzybami, dodać czosnek, sól, pieprz, odrobinę majeranku, doprawić do smaku i doprowadzić do wrzenia. Na podgrzanych talerzach ułożyć uszka i zalać żurkiem.

Wigilijna kapuśniarka z grzybami Koła Gospodyń Wiejskich z Paczółtowic.
Wigilijna kapuśniarka z grzybami Koła Gospodyń Wiejskich z Paczółtowic. Fot. Marian Satała

Wigilijna kapuśniarka z grzybami Koła Gospodyń Wiejskich z Paczółtowic [PRZEPIS]

Składniki

  • litr soku z kiszonej kapusty
  • garść suszonych grzybów
  • 1/3 szklanki śmietany
  • łyżka mąki
  • sól, pieprz
  • ugotowane ziemniaki

Wykonanie
Grzyby namoczyć i ugotować. Sok z kapusty podgrzać. Gdy jest za kwaśny – dodać wodę. Ugotowane grzyby pokroić i wrzucić do soku z kapusty. Gotować ok. 10 minut. Mąkę rozrobić z wodą i zagęścić zupę. Zabielić śmietaną, doprawić solą i pieprzem do smaku. Podawać z ziemniakami.

Zobacz koniecznie inne sprawdzone przepisy na dania wigilijne i na Boże Narodzenie Czytelników Gazety Krakowskiej:

Ile w tym roku wydamy na święta i jak zamierzamy je spędzić KOMENTARZ

Wideo

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

J
Janina Król

u mnie w domku muszą być dwie zupki, grzybową robię z mamą, a barszczyk to oczywiście krakusa, smakuje jak domowy ;-)

Dodaj ogłoszenie