Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Zupa z dyni. Krem z pieczonej dyni hokkaido z serkiem topionym [PRZEPIS]

opr. Magda Smoleń
Krem z pieczonej dyni hokkaido z serkiem topionym. Zobaczcie przepis!
Krem z pieczonej dyni hokkaido z serkiem topionym. Zobaczcie przepis! Fot. Stanisław Romek
Jak zrobić pyszny krem z dyni? Zobaczcie przepis naszych Czytelników na zupę-krem z dyni! Jesienią dynia to królowa naszych stołów. I dobrze. Dynia zawiera mnóstwo witamin z grupy B i beta-karotenu oraz C, E i PP, jest też skarbnicą białka, błonnika oraz potasu, magnezu, wapnia i fosforu.

Dynia to od wieków nieodłączny element jesiennego menu Europejczyków. Nie wszyscy jednak wiedzą, że jej ojczyzną nie jest Stary Kontynent. Przywędrowała ona tu dopiero w XV wieku zza Oceanu, wraz ze statkami Kolumba powracającymi z podboju Ameryki Środkowej. Szybko jednak znalazła tu swoje miejsce, bo zaledwie 100 lat później na dobre gościła na talerzach większości europejskich krajów, w tym Polski.
U nas, znana z początku jako bania, szybko zadomowiła się w kuchniach wszystkich klas społecznych, jak również w medycynie. Już bowiem w XVI wieku zaczęto wydawać książki traktujące o fantastycznym wpływie tego warzywa na układ trawienny czy też na zbijanie gorączki.
Zobaczcie przepis na pyszną zupę krem z dyni naszych Czytelników Magdaleny i Stanisława Romków, autorów bloga "Kuchenne wariacje".

Krem z pieczonej dyni hokkaido.
Krem z pieczonej dyni hokkaido. Fot. Stanisław Romek

Krem z pieczonej dyni hokkaido z serkiem topionym [PRZEPIS]

Składniki

  • dynia hokkaido (ok. 1 kg)
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 duży ziemniak
  • pieprz, sól
  • imbir
  • czerwona ostra papryka
  • 0,5 l wody
  • zielona natka pietruszki
  • ser feta
  • pestki dyni
  • 50 g serka topionego

Wykonanie
Dynię obrać i pokroić na mniejsze kawałki, a następnie ułożyć na blachę i włożyć do nagrzanego piekarnika do temperatury 200 stopni. Piec ok. 20 minut, aby dynia zmiękła.
W większym rondelku rozpuścić masło i wrzucić pokrojoną w piórka cebulę. Gdy cebulka się troszkę zeszkli dodać drobno posiekany czosnek. Warzywa (marchewka, pietruszka, ziemniak) obrać, pokroić w kostkę, wrzucić do cebuli, przyprawić i dusić do miękkości. Zmiksować blenderem.
Gotową, upieczoną dynię zmiksować i połączyć z warzywami. Dodać posiekaną natkę pietruszki i serek topiony. Jeżeli jest taka potrzeba to jeszcze doprawić i nalać do miseczek. Na wierzch zupy dać pestki dyni i położyć po kilka kawałków fety.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kotlety mielone z piekarnika z fetą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska