Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Zupa z kasztanów, krem z pieczonej dyni, czy kaszotto z grzybami. Te dania przygotujesz tylko jesienią [PRZEPISY]

mad
Jesienią można zaszaleć w kuchni i przygotować wiele potraw, które smakują wyśmienicie tylko o tej porze roku. Na zdjęciu zupa krem z pieczonej dyni.
Jesienią można zaszaleć w kuchni i przygotować wiele potraw, które smakują wyśmienicie tylko o tej porze roku. Na zdjęciu zupa krem z pieczonej dyni. fot. pixabay
Zupa z kasztanów? Sałatka z figą? Krem z pieczonej dyni? Są takie dania, które przygotujesz tylko jesienią. Zobacz przepisy na pyszne sezonowe potrawy.

Jesienią można zaszaleć w kuchni i przygotować wiele potraw, które smakują wyśmienicie tylko o tej porze roku. Jakich? Podpowiada szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy.

Sałatka z karmelizowaną figą i serem camembert [PRZEPIS]

Sałatka z karmelizowaną figą i serem camembert.
Sałatka z karmelizowaną figą i serem camembert.

Składniki

  • 1 figa
  • 50 g mieszanki sałat (rukola, lodowa, roszponka)
  • 20-30 g ziarna słonecznika
  • 1 sztuka sera camembert
  • 1 pomarańcza
  • cukier trzcinowy

Składniki na sos

  • 25 g musztardy Dijon
  • 25 g soku z malin
  • 50 g oliwy z oliwek

Wykonanie
Na suchej patelni uprażyć słonecznik. Na talerzu ułożyć mix sałat, wyfiletować pomarańczę, pokroić w plasterki lub kostkę i powtykać w sałatę. Wysypać cukier na patelnię i roztopić nie mieszając. Pokroić figi na połówki lub ćwiartki i położyć na patelni. Smażyć całość przez 2-3 minuty. Ułożyć figi na sałatce i pokrojonego w trójkąciki serka camembert.
Wszystkie składniki sosu zblendować razem i polać sałatkę. Posypać całość prażonym słonecznikiem.

Kupuj w dobrej cenie!

Zupa krem z kasztanów z mlekiem kokosowym [PRZEPIS]

Zupa krem z kasztanów z mlekiem kokosowym.
Zupa krem z kasztanów z mlekiem kokosowym.

Składniki

  • 500 g kasztanów jadalnych
  • 50 g masła
  • 50 g cebuli
  • 300 g batatów
  • 200 g marchwi
  • 250 ml mleka kokosowego
  • kardamon, wanilia, cynamon, sól

Wykonanie
Naciąć skorupki jadalnych kasztanów i gotować w osolonej wodzie około 15-20 minut. Lekko ostudzić i zdjąć skorupki. Ziemniaki oraz marchew ugotować do miękkości w małej ilości wody, na koniec gotowania wrzucić obrane kasztany oraz mleko kokosowe. Całość zagotować i następnie zblendować. Doprawić do smaku kardamonem, wanilią, cynamonem i solą. Dekorować kiełkami.

Kaszotto z pęczaku z grzybami leśnymi [PRZEPIS]

Kaszotto z pęczaku z grzybami leśnymi.
Kaszotto z pęczaku z grzybami leśnymi.

Składniki

  • 400 g świeżych grzybów
  • 80 g cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 g kaszy pęczak
  • 100 ml białego wina
  • 1l bulionu warzywnego
  • 50 g parmezanu
  • 100 g masła
  • 50 ml śmietanki słodkiej 18%
  • pęczek natki pietruszki

Wykonanie
Umyte i oczyszczone grzyby oraz czosnek pokroić na plasterki, cebulę w kostkę. Na patelni rozpuścić połowę masła, wsypać kaszę i wymieszać. Wlać wino i poczekać aż alkohol odparuje i zacząć partiami wlewać gorący bulion. Przed dodaniem następnej partii bulionu poczekać, aż poprzedni cały zostanie wchłonięty przez kaszę. Gotować aż kasza będzie mocno al dente.
Na drugiej patelni rozpuścić resztę masła i wrzucić grzyby, gdy woda odparuje dodać czosnek i cebulę i smażyć aż będą szkliste. Gdy grzyby będą gotowe dodać je do kaszy i dolać śmietankę część startego parmezanu, sól i pieprz. Gdy śmietanka się zredukuje kasza powinna być al dente.
Podawać obsypane parmezanem i natką pietruszki.

Kremowa zupa z pieczonej dyni [PRZEPIS]

Kremowa zupa z pieczonej dyni.
Kremowa zupa z pieczonej dyni.


Składniki

  • 1 kg dyni
  • 250 ml mleka kokosowego
  • 400 g ziemniaków
  • 100 g cebuli
  • 1l bulionu warzywnego lub mięsnego
  • papryka słodka, papryka wędzona, sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • masło

Wykonanie
Dynię przekroić na pół i oczyścić z pestek, pokroić w plastry. Ułożyć na blaszce do pieczenia i piec przez 20 minut w temp 200 st C. Gdy wystygnie, obrać ją i pokroić w kostkę.
Obrane ziemniaki i cebulę pokroić w kostkę, a czosnek w plasterki. W garnku roztopić masło i przesmażyć na nim cebulę i czosnek, po 2-3 minutach dodać ziemniaki i smażyć kolejne 2-3 minuty cały czas mieszając, dodać paprykę słodką oraz wędzoną, wymieszać i wlać bulion. Gotować do miękkości. Następnie dodać dynię oraz mleko kokosowe i gotować kolejne 10 minut. Całość zmiksować i doprawić gałką muszkatołową oraz ewentualnie solą i pieprzem. Dekorować pieprzem młotkowanym i ewentualnie kremowym serkiem. Podawać z grzanką czosnkową.

Kupuj w dobrej cenie

Zapiekanka ryżowa z dynią i mięsem mielonym [PRZEPIS]

Zapiekanka ryżowa z dynią i mięsem mielonym.
Zapiekanka ryżowa z dynią i mięsem mielonym.

Składniki

  • 500 g mięsa mielonego (wieprzowe)
  • 400 g dyni
  • 200 g ryżu (paraboliczny, lub basmati)
  • 200 g soczewicy czerwonej
  • 100 g cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 800 ml bulionu warzywnego lub mięsnego
  • 1 puszka pomidorów
  • 200 g sera żółtego lub mozzarelli
  • kurkuma, kmin rzymski, papryka słodka oraz ostra

Wykonanie
W garnku przesmażyć (na oleju) pokrojoną cebulę oraz czosnek, dodać mięso mielone i dokładnie obsmażyć. Doprawić solą i pieprzem oraz przyprawami. Wsypać soczewicę oraz ryż i zalać całość bulionem. W międzyczasie obrać oraz oczyścić dynię i pokroić w drobną kostkę. Po zagotowaniu bulionu dodać dynię i pomidory. Całość zagotować, a następnie przelać do naczynia żaroodpornego. Piec przez 15 minut w 180 stopniach pod przykryciem i gdy ryż będzie już prawie gotowy, posypać startym serem i piec kolejne 5-10 minut.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kotlety mielone z piekarnika z fetą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska