2/17
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Parzybroda po mirowsku, czyli zupa z kapusty...
fot. archiwum

Parzybroda po mirowsku, czyli zupa z kapusty
"Parzybroda po mirowsku" jest wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych. Przepisem na ten przysmak dzielą się panie z Koła Gospodyń Wiejskich z Mirowa.

Składniki
1 kg białej kapusty
15 dag marchwi
70 dag ziemniaków
10 dag cebuli
60 dag boczku
2 łyżki smalcu
2 łyżki mąki
1 szklanka przecieru z pomidorów świeżych
pokrojony lubczyk
sól, pieprz do smaku

Wykonanie
Kapustę pokroić na duże kawałki, marchewkę zetrzeć na tarce. Wszystko zagotować. Ziemniaki pokroić w kostkę i gotować je osobno w osolonej wodzie. Boczek pokroić w kosteczkę i usmażyć go, a potem dodać do gotującej kapusty. Cebulę pokroić w półplasterki, podsmażyć na złoty kolor i wrzucić do kapusty. Ugotowane ziemniaki, odcedzić i dołożyć do kapusty. Do wszystkiego dodać jeszcze przecier ze świeżych pomidorów, pokrojony lubczyk i przyprawić do smaku. Na końcu zrobić zasmażkę z mąki i zagęścić potrawę.

Zobacz również

Gigantyczna, opuszczona truskawka. Surrealistyczny obiekt przyprawia o gęsią skórkę

Gigantyczna, opuszczona truskawka. Surrealistyczny obiekt przyprawia o gęsią skórkę

Szpital Rydygiera ma nowe oddziały Neurologii i Udarów Mózgu oraz Urologii

Szpital Rydygiera ma nowe oddziały Neurologii i Udarów Mózgu oraz Urologii

Polecamy

Dachowanie samochodu osobowego na krajowce pod Nowym Sączem

Dachowanie samochodu osobowego na krajowce pod Nowym Sączem

W których sklepach zrobisz najtańsze zakupy?

W których sklepach zrobisz najtańsze zakupy?

Nowe informacje o kontuzji Kamila Stocha

Nowe informacje o kontuzji Kamila Stocha

Dodaj ogłoszenie