MKTG SR - pasek na kartach artykułów
4 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Jak pokazują badania, jedzenie śliwek zmniejsza poziom...
fot. handmadepictures/123RF

5 powodów, aby jeść śliwki świeże i suszone. Pomagają nie tylko na zaparcia, ale też przy miażdżycy i nadciśnieniu tętniczym

Pomagają kontrolować poziom cukru we krwi

Jak pokazują badania, jedzenie śliwek zmniejsza poziom adiponektyny – hormonu, który odgrywa rolę w regulacji poziomu cukru we krwi, a także jest związane z niższym ryzykiem wystąpienia cukrzycy typu 2. Ponadto duża zawartość błonnika zawarta w tych owocach wpływa na tempo wchłaniania węglowodanów przez organizm, co powoduje stopniowy wzrost, a nie skok poziomu glukozy.

Śliwki mają niski indeks glikemiczny – świeże 24, a suszone 29, jednak ze względu na ładunek glikemiczny osoby cierpiące na zaburzenia glikemii powinny spożywać do 100 g owoców świeżych lub trzy sztuki suszonych.

Zobacz również

Zwycięzca Debiutów w Opolu: "Inny nie znaczy gorszy". Kim jest Norbert Wronka?

Zwycięzca Debiutów w Opolu: "Inny nie znaczy gorszy". Kim jest Norbert Wronka?

44. Warszawskie Spotkania Teatralne. Co oglądać?

44. Warszawskie Spotkania Teatralne. Co oglądać?

Polecamy

Okradał sąsiadów z warzyw i owoców. Potem groził pozbawieniem życia i wyzywał

Okradał sąsiadów z warzyw i owoców. Potem groził pozbawieniem życia i wyzywał

Urbania Góra czeka na odkrywców Beskidu Wyspowego. Kto pokona 102 „wyspy”?

Urbania Góra czeka na odkrywców Beskidu Wyspowego. Kto pokona 102 „wyspy”?

"Do granic" w środę 5 czerwca w cyklu Spotkania Filozoficzne [WIDEO]

"Do granic" w środę 5 czerwca w cyklu Spotkania Filozoficzne [WIDEO]