MKTG SR - pasek na kartach artykułów
6 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Carpaccio z buraka Iwona Borowiec...
fot. Iwona Borowiec

Buraki. TOP 10 dań z buraków naszych Czytelników. Barszcz czerwony to dopiero początek buraczanej uczty! [PRZEPISY]

Carpaccio z buraka Iwona Borowiec

Składniki
4 małe buraki
duża garść rukoli
ser kozi (może być roladka)
orzechy włoskie
2 łyżki oliwy z oliwek
zioła prowansalskie
sól
pieprz
łyżeczka octu balsamicznego
cytryna
miód

Wykonanie
Buraki umyć i w mundurkach owinąć w folię aluminiową. Piec ok. godziny w 200 stopniach. Zrobić test widelcem - jeśli da się go bez oporu wbić w buraki, to znaczy, że są gotowe. Pozostawić buraki do ostudzenia.
Przygotować sos: wymieszać oli­wę, ocet balsamiczny, sok cytrynowy i miód, tak, by nam smakowało. Doprawić. Na talerzach układać kołderkę z rukoli, na to bardzo cienkie plasterki obranych uprzednio buraków, kawałki sera koziego i rozdrobnione orzechy włoskie.
Całość polewać sosem i zajadać z bagietką.

Zobacz również

Łukasz Sagan pobiegnie w Grecji. Do pokonania dystans 166 kilometrów

NOWE
Łukasz Sagan pobiegnie w Grecji. Do pokonania dystans 166 kilometrów

Jeden „bilet” do jednej sprawy. W zamojskim magistracie pojawi się kolejkomat

Jeden „bilet” do jednej sprawy. W zamojskim magistracie pojawi się kolejkomat

Polecamy

Wypadek z udziałem śmieciarki pod Krakowem. Jedna osoba została poszkodowana

Wypadek z udziałem śmieciarki pod Krakowem. Jedna osoba została poszkodowana

Zmarł były żużlowiec Wandy Kraków. Miał 33 lata

Zmarł były żużlowiec Wandy Kraków. Miał 33 lata

W sobotę zagrzmi nad Krakowem. Może spaść grad. Wydano ostrzeżenie

W sobotę zagrzmi nad Krakowem. Może spaść grad. Wydano ostrzeżenie