Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
5 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Zakwas z buraków Pauliny Nosek...
fot. Paulina Nosek

Buraki. TOP 10 dań z buraków naszych Czytelników. Barszcz czerwony to dopiero początek buraczanej uczty! [PRZEPISY]

Zakwas z buraków Pauliny Nosek
 
Składniki
 4 średniej wielkości buraki 
1 główka czosnku 
2 łyżki kminku 
1 łyżka miodu 
1 l przegotowanej wody 
pół łyżeczki soli 
 
Wykonanie 

Kminek rozetrzeć z solą oraz posiekanymi ząbkami czosnku. Buraki obrać, umyć i pokroić w plasterki. 
Ułożyć na dnie ceramicznego naczynia mniej więcej jednego buraka, dać 1/4 przypraw z moździerza, ponownie buraki i przyprawy, aż do skończenia składników. 
W lekko ciepłej wodzie rozpuścić miód i całość zalać.  
Odstawić na tydzień w chłodne i przewiewne miejsce, każdego dnia mieszać drewnianą łyżką i zbierać wierzchnią piankę. Następnie odcedzić, zlać do butelek i trzymać w lodówce. Można pić sam zakwas, jest bardzo zdrowy, można też wykorzystać do ugotowania barszczu czerwonego.

Zobacz również

Spokój na drogach. Majówka w regionie koszalińskim na razie bezpieczna

Spokój na drogach. Majówka w regionie koszalińskim na razie bezpieczna

W Jastarni spłonęły trzy przyczepy kempingowe

W Jastarni spłonęły trzy przyczepy kempingowe

Polecamy

Skrót finału Pogoń - Wisła. Przeżyjcie to jeszcze raz!

Skrót finału Pogoń - Wisła. Przeżyjcie to jeszcze raz!

Wypadek w Tropiu na  DK75. Cztery osoby ranne. Wyznaczono objazdy

Wypadek w Tropiu na DK75. Cztery osoby ranne. Wyznaczono objazdy

Gwiazdor Wisły po finale Pucharu Polski: Zdecydowała determinacja i wiara do końca

Gwiazdor Wisły po finale Pucharu Polski: Zdecydowała determinacja i wiara do końca