Buraki. TOP 10 dań z buraków naszych Czytelników. Barszcz czerwony to dopiero początek buraczanej uczty! [PRZEPISY]
Zakwas z buraków Pauliny Nosek
Składniki
4 średniej wielkości buraki
1 główka czosnku
2 łyżki kminku
1 łyżka miodu
1 l przegotowanej wody
pół łyżeczki soli
Wykonanie
Kminek rozetrzeć z solą oraz posiekanymi ząbkami czosnku. Buraki obrać, umyć i pokroić w plasterki.
Ułożyć na dnie ceramicznego naczynia mniej więcej jednego buraka, dać 1/4 przypraw z moździerza, ponownie buraki i przyprawy, aż do skończenia składników.
W lekko ciepłej wodzie rozpuścić miód i całość zalać.
Odstawić na tydzień w chłodne i przewiewne miejsce, każdego dnia mieszać drewnianą łyżką i zbierać wierzchnią piankę. Następnie odcedzić, zlać do butelek i trzymać w lodówce. Można pić sam zakwas, jest bardzo zdrowy, można też wykorzystać do ugotowania barszczu czerwonego.