Przepisem na pyszny serowiec, który możemy przygotować na święta podzieliła się Joanna Tokarz, autorka bloga Kuchnia w czekoladzie.
Składniki na ciasto na blaszkę 24x36cm
- 1/2 kg mąki pszennej
- 25 dag cukru pudru
- 2 jajka
- 3/4 szklanki śmietany 18%
- 1 łyżeczka amoniaku lub sody oczyszczonej
Składniki na masę serową
- 1,20 kg sera białego podwójnie zmielonego
- 15 dag masła
- 4 żółtka
- 2 szklanki cukru kryształu
- zapach migdałowy
- 10 dag rodzynek
- 1/2 szklanki mleka
- 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
Składniki na wierzch
- 2 tabliczki czekolady mlecznej
- 1/4 szklanki mleka
- kolorowa posypka
Wykonanie
Ciasto: Jajka z cukrem utrzeć, dodać amoniak rozpuszczony w śmietanie oraz mąkę i zarobić na gładkie ciasto. Podzielić na 4 równe części.
Każdą część rozwałkować bardzo cienko na wielkość blachy. Ułożyć na papierze i piec w temp 150-160 stopni około 15-20 minut.
Masa serowa: Masło utrzeć z cukrem i żółtkami. Dodać ser i aromat, wymieszać.
Masę przełożyć do rondla i zasmażyć na średnim ogniu cały czas mieszając. Dodać mleko rozmieszane z mąką ziemniaczaną, zagotować.
Odstawić, dodać bakalie i przełożyć letnią masą wszystkie placki.
Wierzch: Czekolady rozpuścić wraz z mlekiem w kąpieli wodnej. Polać ciasto, udekorować.
Serowiec najlepszy jest na drugi dzień, kiedy placki lekko nawilgną.
Zobacz też:
Zobacz koniecznie:
Zobacz też:
Zobacz też:
Zobacz koniecznie:
Zobacz też:
Zobacz też:
Zobacz też:
Zobacz też:
Źródło: Agencja TVN
