https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Ciasta na święta. Serowiec zasmażany na Boże Narodzenie [PRZEPIS]

mad
Serowiec zasmażany.
Serowiec zasmażany. Joanna Tokarz
Przepis na świąteczne ciasto: serowiec zasmażany.

Przepisem na pyszny serowiec, który możemy przygotować na święta podzieliła się Joanna Tokarz, autorka bloga Kuchnia w czekoladzie.

Składniki na ciasto na blaszkę 24x36cm

  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 25 dag cukru pudru
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki śmietany 18%
  • 1 łyżeczka amoniaku lub sody oczyszczonej

Składniki na masę serową

  • 1,20 kg sera białego podwójnie zmielonego
  • 15 dag masła
  • 4 żółtka
  • 2 szklanki cukru kryształu
  • zapach migdałowy
  • 10 dag rodzynek
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej


Składniki na wierzch

  • 2 tabliczki czekolady mlecznej
  • 1/4 szklanki mleka
  • kolorowa posypka


Wykonanie

Ciasto: Jajka z cukrem utrzeć, dodać amoniak rozpuszczony w śmietanie oraz mąkę i zarobić na gładkie ciasto. Podzielić na 4 równe części.
Każdą część rozwałkować bardzo cienko na wielkość blachy. Ułożyć na papierze i piec w temp 150-160 stopni około 15-20 minut.
Masa serowa: Masło utrzeć z cukrem i żółtkami. Dodać ser i aromat, wymieszać.
Masę przełożyć do rondla i zasmażyć na średnim ogniu cały czas mieszając. Dodać mleko rozmieszane z mąką ziemniaczaną, zagotować.
Odstawić, dodać bakalie i przełożyć letnią masą wszystkie placki.
Wierzch: Czekolady rozpuścić wraz z mlekiem w kąpieli wodnej. Polać ciasto, udekorować.
Serowiec najlepszy jest na drugi dzień, kiedy placki lekko nawilgną.

Zobacz też:

Zobacz koniecznie:

Zobacz też:

Zobacz też:

Zobacz koniecznie:

Zobacz też:

Zobacz też:

Zobacz też:

Zobacz też:

Źródło: Agencja TVN

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kobieta

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska