
Kliknijcie w galerię i zobaczcie pyszne, efektowne ciasta naszych Czytelników na Boże Narodzenie.

Ciasto „Na bogato” z delicjami Koła Gospodyń z Białki
Składniki na korę orzechową
8 białek
23 dag cukru
3 żółtka
10 dag orzechów mielonych
10 dag orzechów krojonych
10 dag kokosu
10 dag rodzynek
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka sody
Składniki na krem
sok z puszki brzoskwiń
5 łyżeczek cukru
5 żółtek
szklanka wody
2 budynie śmietankowe
kostka masła lub margaryny
Dodatkowo
delicje namoczone w alkoholu
brzoskwinie
galaretka brzoskwiniowa
Wykonanie
Białka, żółtka i cukier ubić jak na biszkopt. Dodać mielone orzechy, kokos i rodzynki. Na koniec dodać łyżkę mąki pszennej z łyżeczką proszku do pieczenia i łyżeczką sody i upiec.
Krem. Sok z puszki brzoskwiń zagotować z 2 łyżkami cukru, do gotującego się wlać roztarte 5 żółtek z trzema łyżkami cukru, szklanką wody i dwa budynie śmietankowe. Wymieszać, ostudzić.
Utrzeć kostkę masła lub margaryny i dodawać wystudzony budyń.
Na upieczony placek nałożyć połowę kremu, na krem ułożyć delicje namoczone alkoholem, na to resztę kremu, na krem ułożyć brzoskwinie pokrojone na ćwiartki i zalać brzoskwiniową galaretką.

Ciasto kawowe Kopiko Katarzyny Jaworek - zasmakuje nie tylko wielbicielom kawy
Składniki na biszkopt
6 jajek
1 szklanka cukru
1,5 szklanki mąki
8 łyżek oleju
2 łyżki kakao
1 łyżka proszku do pieczenia
1 łyżka octu
Składniki na poncz
100 ml mocnej kawy parzonej
Składniki na masę
3 szklanki mleka
3 opakowania budyniu waniliowego
3,5 łyżki cukru
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
300 g masła
3 łyżki mocnej kawy parzonej
1 kieliszek spirytusu
Dodatkowo
25 sztuk herbatników
1 tabliczka gorzkiej czekolady
2 łyżki mleka
Wykonanie
Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodawać żółtka oraz cukier. Następnie stopniowo dodawać olej, mąkę, kakao, ocet oraz proszek do pieczenia. Ciasto wyłożyć na blaszkę o wymiarach 24 cmx24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 45 minut w temperaturze 180 stopni. Po przestudzeniu ciasto przekroić na dwa równe blaty. Biszkopty nasączyć mocną kawą parzoną.
Masa: Dwie szklanki mleka zagotować razem z cukrem i kawą rozpuszczalną. W pozostałym mleku wymieszać budynie. Masę wlać do gotującego się mleka. Wymieszać i gotować 2 minuty. Odstawić do przestudzenia. Masło utrzeć na puszystą masę. Nadal ucierając dodawać stopniowo zimny budyń. Na końcu dodać spirytus oraz zimną kawę parzoną. Utrzeć.
Na jeden blat biszkoptu wyłożyć 2/3 masy kawowo-budyniowej. Wyrównać i przykryć drugim biszkoptem. Na wierzch wyłożyć pozostałą masę i wyrównać. Na masie ułożyć herbatniki.
Czekoladę rozpuścić nad kąpielą wodną. Dodać mleko i dokładnie wymieszać (polewa powinna być gładka i jednolita). Na wierzchu ciasta zrobić z polewy esy floresy. Gotowe ciasto wstawić na godzinę do lodówki.

Serowiec zasmażany Joanny Tokarz
Składniki na ciasto na blaszkę 24x36cm
1/2 kg mąki pszennej
25 dag cukru pudru
2 jajka
3/4 szklanki śmietany 18%
1 łyżeczka amoniaku lub sody oczyszczonej
Składniki na masę serową
1,20 kg sera białego podwójnie zmielonego
15 dag masła
4 żółtka
2 szklanki cukru kryształu
zapach migdałowy
10 dag rodzynek
1/2 szklanki mleka
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
Składniki na wierzch
2 tabliczki czekolady mlecznej
1/4 szklanki mleka
kolorowa posypka
Wykonanie
Ciasto: Jajka z cukrem utrzeć, dodać amoniak rozpuszczony w śmietanie oraz mąkę i zarobić na gładkie ciasto. Podzielić na 4 równe części.
Każdą część rozwałkować bardzo cienko na wielkość blachy. Ułożyć na papierze i piec w temp 150-160 stopni około 15-20 minut.
Masa serowa: Masło utrzeć z cukrem i żółtkami. Dodać ser i aromat, wymieszać.
Masę przełożyć do rondla i zasmażyć na średnim ogniu cały czas mieszając. Dodać mleko rozmieszane z mąką ziemniaczaną, zagotować.
Odstawić, dodać bakalie i przełożyć letnią masą wszystkie placki.
Wierzch: Czekolady rozpuścić wraz z mlekiem w kąpieli wodnej. Polać ciasto, udekorować.
Serowiec najlepszy jest na drugi dzień, kiedy placki lekko nawilgną.