
Zakręcony torcik Koła Gospodyń w Białce
Składniki na biszkopt
8 jaj
szklanka mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
pół szklanki cukru
Składniki na masę
25 dag serka mascarpone
25 dag ricotty
2-3 łyżki kremu typu nutella lub masy krówkowej
Wykonanie
Biszkopt. Białka ubić na sztywno. Następnie dodać po łyżce cukru, ciągle ubijając. Po ubiciu białek z cukrem dodawać po żółtku, ciągle ubijając. Przesianą mąką pszenną i ziemniaczaną małymi porcjami dodawać do piany, ciągle miksując na najniższych obrotach. Biszkopt wylać na dwie blachy i piec ok. 15 minut w 180 stopniach.
Krem. Wszystkie składniki utrzeć do uzyskania jednolitej masy.
Składanie ciasta. Biszkopty ostudzić, pokroić w paski grubości 6-9 cm, w zależności od tego, jaki chcemy mieć wysoki torcik. Każdy pasek posmarować kremem i zwijać spiralnie, aż zużyjemy wszystkie paski. Górę i boki posmarować kremem i dowolnie udekorować. Wstawić do lodówki.

Ciasto miodowe z masą grysikową i powidłami śliwkowymi Moniki Marmuźniak
Składniki na ciasto
500 g mąki pszennej
200 g zimnego masła
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 szklanka cukru pudru
70 g prawdziwego miodu
2 jajka
szczypta cynamonu
Składniki na masę
1 litr mleka
10 łyżek kaszy manny
200 g masła
1 szklanka cukru pudru
1 łyżka cukru z wanilią
Dodatkowo
garść orzechów do dekoracji
słoik powideł śliwkowych lub porzeczkowych
Wykonanie
Ciasto. W pierwszej kolejności zimne masło posiekać z mąką, cynamonem oraz sodą i cukrem pudrem. Następnie dodać miód i jajka. Wyrobić jednolite ciasto i odłożyć je na minimum pół godziny do lodówki.
Masa. Grysik wraz z mlekiem zagotować i gotować, aż do uzyskania odpowiedniej gęstości. Odłożyć do ostygnięcia. Następnie w wysokim naczyniu ubić miękkie masło wraz z cukrem pudrem i łyżką cukru z wanilią. Kiedy będzie już puszyste zacząć dodawać po łyżce przestygniętej, ugotowanej kaszę. Gotowy krem odłożyć do lodówki.
Schłodzone ciasto podzielić na trzy równe części i każdą z nich rozwałkować do wymiarów blaszki (czyli około 20 x 30 cm). Gotowe blaty włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec do czasu, aż będą one ładnie zarumienione (mniej więcej 15 minut). Blaty należy wystudzić. Przy tym należy być bardzo ostrożnym, gdyż ciasto jest niezwykle kruche.
Krem warto podzielić sobie na dwie części.
Pierwszy blat równo posmarować jedną z części kremu i delikatnie ułożyć na nim kolejny blat. Ten z kolei posmarować gęstą marmoladą śliwkową lub porzeczkową i przełożyć następnym blatem. Jego wierzch posmarować całym kremem i obsypać posiekanymi orzechami.
Ciasto dokładnie przykryć papierem do pieczenia lub folią aluminiową i odłożyć na noc w chłodne miejsce. Na następny dzień blaty znacznie zmiękną co ułatwi krojenie i jedzenie.

Miodownik Koła Gospodyń Wiejskich z Konaszówki
Składniki
3 szklanki maki pszennej
3 jajka
25 dag masła szklanka cukru
1/2 szklanki miodu prawdziwego
2 łyżki śmietany kwaśnej
łyżeczka sody
łyżka kakao
dżem
Składniki na masę
1/2 l mleka
9 łyżek kaszy manny
2 kostki masła
olejek rumowy
Wykonanie
Do rondelka wlać mleko, włożyć masło, miód i cukier. Podgrzewać mieszając, aż składniki się rozpuszczą i połączą. Zdjąć z ognia i pozostawić na 15 minut do ostygnięcia. Mąkę przesiać z sodą i kakao. Przestudzoną masę wymieszać z jajkami, śmietaną i mąką z dodatkami. Ciasto podzielić na trzy części. Każdy placek piec 20 minut w temperaturze 180 st. Po wystygnięciu przełożyć masą grysikową i powidłami.
Masa grysikowa.Grysik ugotować w mleku i wystudzić. Masło ubić, dodać grysik i olejek.
Wierzch udekorować rozpuszczoną czekoladą.

Ciasto marchewkowa „Bajka” Katarzyny Jaworek
Składniki na biszkopt jasny
5 jajek
2/3 szklanki cukru
1,5 szklanki mąki tortowej
7 łyżek oleju
1 płaska łyżka proszku do pieczenia
1 łyżka octu
Składniki na biszkopt makowy
4 białka
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka octu
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
3 łyżki suchego maku
Składniki na masę budyniową
400 ml mleka
1 opakowanie cukru waniliowego
2 łyżki cukru
2 płaskie łyżki mąki pszennej
2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
200 g masła
Składniki na mus marchewkowy
1/2 litra świeżo wyciśniętego soku z marchwi
2 opakowania galaretki pomarańczowej
Dodatkowo
1 tabliczka białej czekolady
1,5 łyżki mleka
kolorowe perełki
Wykonanie
Biszkopt jasny: Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno. Nie przerywając ubijania dodawać kolejno cukier, żółtka, olej, mąkę, ocet oraz proszek do pieczenia. Ciasto wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (wymiary 24cm x24cm). Piec około 45 minut w temperaturze 170 stopni. Po przestudzeniu ciasto przekroić na dwa równe blaty.
Biszkopt makowy: Białka ubić na sztywną pianę. Nadal ubijając stopniowo dodawać ocet oraz cukier. Następnie dodać mąkę pszenną oraz mąkę ziemniaczaną. Na końcu do masy wsypać mak. Delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia. Piec około 25 minut w temperaturze 170 stopni.
Masa budyniowa: Z mleka odlać 1/2 szklanki. Pozostałe mleko zagotować razem z cukrem i cukrem waniliowym. W odlanym mleku wymieszać mąki. Masę wlać na gotujące się mleko. Wymieszać i gotować 2 minuty. Budyń odstawić do przestudzenia. Masło utrzeć na puszystą masę. Nadal ucierając dodawać po łyżce ziemnego budyniu. Utrzeć. Masę wyłożyć na jeden blat biszkoptu jasnego i wyrównać. Przykryć biszkoptem makowym.
Mus marchewkowy: Sok przelać do garnka i zagotować. Do gorącego soku wsypać galaretki. Wymieszać i odstawić do przestudzenia. Gęstniejący mus wyłożyć na biszkopt makowy i wyrównać. Przykryć drugim blatem biszkoptu jasnego.
Białą czekoladę połamać na kostki i rozpuścić nad kąpielą wodną. Dodać mleko i dokładnie wymieszać. Przygotowaną polewą polać ciasto. Wierzch udekorować kolorowymi perełkami.