
Rolada biszkoptowa z masą kakaową Sylwii Ładygi
Składniki na ciasto
6 jajek
8 łyżek cukru
cukier waniliowy
6 łyżek mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na masę
200 g masła
2 łyżki kakao
60 gram czekolady
0,5 łyżeczki olejku rumowego
1 łyżka powideł śliwkowych
Dodatkowo
polewa czekoladowa
Wykonanie
Ciasto. Jajka wbić do miski, dodać cukier i cukier waniliowy.
W garnku ugotować wodę, położyć na nim miskę i przez kilka minut ubijać jajka z cukrami.
Zdjąć z garnka, ale cały czas ubijać do ostudzenia masy.
1/3 masy odłożyć, a do pozostałej wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia – dokładnie, ale naprawdę delikatnie wymieszać.
Ciasto wylać na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia, delikatnie posmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką tartą.
Piec w 170 stopniach przez ok. 20-25 minut.
Po upieczeniu (ciepłe) położyć na ściereczce i zawinąć roladę.
Masa: Miękkie masło rozetrzeć w misce, dodając resztę masy jajecznej z ciasta i aromat rumowy.
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, dodać kakao i dokładnie wymieszać. Wymieszać z masą maślano-jajeczną (można dodać odrobinę spirytusu do smaku)
Całość: Ze ściereczki rozwinąć biszkopt, skropić wodą, posmarować masą kakaową, ułożyć powidła i ponownie zawinąć ciasną roladę.
Całość polać roztopioną polewą czekoladową.
Wstawić do lodówki.

Bożonarodzeniowe tort chałwowy Agnieszki Nigbor
Składniki na ciasto
7 jajek
7 łyżek cukru
5 łyżek mąki
2 łyżki kakao
kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na masę
2 żółtka szklanka mleka (250 ml)
1/2 szklanki cukru (100 g)
łyżeczka cukru waniliowego
kopiata łyżka mąki ziemniaczanej
200 g chałwy waniliowej
250 g masła
Wykonanie
Ubić białka z cukrem, dodać żółtka. Do powstałej piany dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Wymieszać łyżką, upiec na tortownicy (ok. 25 cm) w temperaturze 180 stopni. Wystudzone ciasto przekroić na dwa krążki.
Przygotować masę budyniową. Pół szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami, cukrem waniliowym i mąką. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Gotować aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Chałwę pokruszyć. Miksując dalej masło, dodawać stopniowo chałwę. Kolejno dodawać stopniowo zimny budyń. Masą przełożyć ciasto, wierzch polać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą.

Poduszkowiec, czyli sernik na kakaowym spodzie Sylwii Ładygi
Składniki ciasto na blachę 28x34
5 jajek
220 g mąki pszennej
180 g drobnego cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
125 ml oleju
2 łyżki kakao
125 ml wody
Składniki na masę serową
500 g sera trzykrotnie zmielonego (może być też z wiaderka)
budyń waniliowy
100 g cukru
Wykonanie
Jajka ubić z cukrem. Dodać wodę, olej - cały czas miksować.
Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, wymieszać, wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i delikatnie wysmarowaną olejem.
Ser zmiksować z cukrem oraz budyniem, włożyć do worka cukierniczego.
Na ciasto kakaowe wycisnąć cienkie paski tworząc kratę.
Piec ok. 40 minut w 180 stopniach.

Tort cytrynowy bez pieczenia Marty Góry
Składniki
biszkopty - 70-80 sztuk
Składniki na masę
50 dag masła
50 dag cukru pudru
7 żółtek
skórka otarta z dwóch cytryn
sok z 2 cytryn
Dodatkowo
mielone orzechy lub migdały (opcjonalnie)
Wykonanie
50 dag masła utrzeć na pianę. Do tego dodawać naprzemiennie: 50 dag cukru pudru i pojedynczo 7 żółtek oraz skórkę z cytryn i sok z cytryn. Można również ubić na parze żółtka z cukrem i po wystudzeniu wcierać tę masę do masła, na przemian z cytryną.
Masa ma być jednolita, żółta, kwaśna.
Tortownicę wyłożyć papierem pergaminowym, wysypać mielonymi migdałami lub orzechami albo skruszonymi biszkoptami. Ułożyć gwiazdę z biszkoptów na dnie tortownicy, boki wypełnić biszkoptami w płotek. Nałożyć 1/3 masy, znów ułożyć gwiazdę z biszkoptów, powtarzając te czynności w zależności od wielkości tortownicy. Ostatnią gwiazdę należy wysypać jak spód, przykryć papierem pergaminowym, przykryć dopasowanym talerzykiem, obciążyć ciężarkiem po to, aby masa wypełniła luki między biszkoptami. Schłodzić w lodówce, wyjąć z tortownicy przed podaniem.
Można zostawić trochę masy cytrynowej i równomiernie pokryć nią cały tort. Udekorować dowolnie: np. bakaliami, kandyzowanymi owocami, kokosem, mielonymi orzechami- według inwencji własnej.
Na taki tort potrzeba ok.70-80 sztuk biszkoptów. Jest to przepis na dużą tortownicę.