Ciasta z letnimi owocami. Top 5 sprawdzonych przepisów
Tort truskawkowy z mascarpone
Składniki:
kostka do pieczenia Kasia – 0,5 opakowania
cukier - 150 gramów
jajka - 2 sztuki
mąka - 120 gramów
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
serek mascarpone - 250 gramów
śmietana 30% - 400 mililitrów
cukier puder - 100 gramów
żelatyna - 25 gramów
truskawki - 800 gramów
cukier puder - 50 gramów
żelatyna - 25 gramów
Sposób przygotowania:
Miękką kostkę do pieczenia Kasia utrzyj z cukrem, dodaj po jednym jajku, a następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Ciasto przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 24 cm i wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piecz około 20 minut.
Żelatynę na masę serową i masę truskawkową zalej oddzielnie 1/3 szklanki wody i odstaw, by napęczniała. Następnie podgrzej w kąpieli wodnej, aby się rozpuściła.
Śmietankę ubij na sztywno. Serek mascarpone zmiksuj z cukrem pudrem i żelatyną i wymieszaj delikatnie z ubitą śmietanką.
Masę śmietanową wyłóż na upieczone ciasto. Gdy zacznie tężeć utwórz grzebieniem cukierniczym lub szerokim widelcem zębatą powierzchnię.
Truskawki umyj, osusz, usuń szypułki, kilka odłóż do dekoracji, resztę zmiksuj z cukrem pudrem i wymieszaj z żelatyną. Wyłóż na stężałą masę śmietanową i odstaw do lodówki, by całość dobrze stężała. Udekoruj pozostałymi truskawkami.