Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
5 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Truskawkowa chmurka Joanny Kądziołki...
fot. Joanna Kądziołka

Ciasto z truskawkami. TOP 10 przepisów naszych Czytelników [PRZEPISY]

Truskawkowa chmurka Joanny Kądziołki

Składniki na kruche ciasto
3 żółtka (w temperaturze pokojowej)
120 g masła
30 g cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
180 g mąki pszennej

Składniki na owocową galaretkę
500 g świeżych truskawek
3 truskawkowe galaretki
3,5 szklanki wrzącej wody

Składniki na masę śmietanową
500 ml śmietany kremówki 36 proc.
1 śmietan-fix
250 g serka mascarpone
3 łyżki cukru pudru
16 g cukru waniliowego

Składniki na bezę
3 białka, w temperaturze pokojowej
130 g cukru
1 budyń waniliowy
40 g płatków migdałowych

Wykonanie

Zimne masło zagnieść z żółtkami, mąką, proszkiem do pieczenia oraz cukrem pudrem. Gotowe ciasto zawinąć w folię i włożyć na godzinkę do lodówki (lub ewentualnie na 10 minut do zamrażalnika). Zimne ciasto nałożyć na foremkę wyłożoną papierem do pieczenia, nakłuć widelcem (ja piekłam w kwadratowej foremce o wymiarze 25 x 25 cm). Piec przez około 18 minut do jego zezłocenia i wypieczenia ciasta w temperaturze 190 stopni.  

Kruche ciasto wyjąć z foremki (ostrożnie, aby się np. nie złamało w połowie itp, najlepiej równo złapać za papier do pieczenia). W tej samej foremce będziemy piec bezę. Białka ubić aż otrzymamy sztywną piankę. Dodać stopniowo cukier, a pod sam koniec ubijania wsypać proszek budyniu waniliowego. Foremkę, w której piekliśmy kruche ciasto ponownie wyłożyć papierem do pieczenia, wysmarować masłem. Masę bezową rozsmarować równo na papierze na wielkość blachy. Oprószyć płatkami migdałowymi.
Piec bezę w temperaturze 140 stopni przez około godzinę. Beza powinna być chrupka i wypieczona, lekko popękana. Wystudzić. Wyciągnąć z foremki.

Galaretki truskawkowe rozpuścić w 3,5 szklankach wrzącej wody. Truskawki pokroić na mniejsze kawałki, wyłożyć na kruche ciasto (włożyć je ponownie do zimnej już foremki). Gdy galaretki będą już tężejące, to dopiero wylać je na truskawki, następnie wyrównać, schłodzić w lodówce aż galaretka całkiem stężeje.

Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę zmiksować z śmietan-fixem, następnie dodać cukier puder (masa już na tym etapie powinna być dobrze ubita, gęsta i puszysta). Pod koniec dodać mascarpone (również musi być bardzo dobrze schłodzone) i miksować na małych obrotach do połączenia się masy. Masę nałożyć na truskawkową galaretkę, wyrównać, przykryć bezą. Schłodzić ciasto minimum 12 godzin w lodówce.

Zobacz również

Park Strzelecki zamienił się w parking. Mieszkanka w poście punktuje Bractwo Kurkowe

Park Strzelecki zamienił się w parking. Mieszkanka w poście punktuje Bractwo Kurkowe

Solidarność organizuje wielką manifestację w Warszawie przeciwko Zielonemu Ładowi

Solidarność organizuje wielką manifestację w Warszawie przeciwko Zielonemu Ładowi

Polecamy

Wkrótce nie zatankujesz gazu do samochodu?

Wkrótce nie zatankujesz gazu do samochodu?

Kraków. W majówkę płacimy za strefę płatnego parkowania. A kiedy nie?

Kraków. W majówkę płacimy za strefę płatnego parkowania. A kiedy nie?

Wiemy, kiedy odbędzie się losowanie olimpijskiego turnieju tenisowego w Paryżu

Wiemy, kiedy odbędzie się losowanie olimpijskiego turnieju tenisowego w Paryżu