Dania wigilijne. Pierogi na świąteczny stół: z kapustą i grzybami, z makiem, ze śliwką i z łososiem [PRZEPISY]
Wigilijne pierogi z makiem, rodzynkami i orzechami Agnieszki Delkowskiej
Składniki na ciasto
1 kg mąki pszennej
łyżeczka soli
łyżka oleju
jedno jajko
ciepła woda
Składniki na farsz
2 puszki masy makowej
szklanka rodzynek
szklanka orzechów włoskich
pół szklanki śliwek wędzonych
dwie łyżki miodu
pół szklanki suszonych moreli
pół szklanki suszonej żurawiny
pół szklanki kandyzowanej skórki z pomarańczy
cynamon
gałka muszkatołowa
Wykonanie
Do dużej miski przesypać mąkę, dodać sól i olej oraz jajko. Jajko jest konieczne, farsz będzie zawierał orzechy więc ciasto musi być twardsze, żeby utrzymało nadzienie. Partiami dolewać ciepłą wodę i wyrobić sprężyste ciasto. Po wyrobieniu odstawić na pół godziny. Rozwałkować cienko i wykroić pierogi dowolnej wielkości.
Farsz. Orzechy posiekać, śliwki pokroić na drobne kawałki, morele na cienkie paski. Dodać do masy makowej. Dodać żurawinę, rodzynki oraz skórkę z pomarańczy. Doprawić miodem, cynamonem i gałką.
Pierogi gotować w lekko osolonej wodzie. Podawać z plastrami jabłka lekko podduszonymi na maśle. Posypać uprażonymi pestkami dyni i cynamonem.