5 z 9
Cukinia doskonale sprawdza się nie tylko w plackach, na...
fot. Randy Robertson / Flickr

Ciasteczka z cukinii z polewą z białego sera

Cukinia doskonale sprawdza się nie tylko w plackach, na słono, ale też w ciasteczkach, na słodko. Sprawdzamy jeden z wielu przepisów.

SKŁADNIKI:
- 18 dkg cukinii
- 1/2 kostki margaryny
- 1/2 szklanki cukru brązowego
- 2 łyżki esencji cytrynowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 sztuka jajko
- 1/2 szklanki płatków jaglanych
- 2,5 szklanki mąki tortowej
- 1 tabliczka czekolada mleczna
- 1 tabliczka czekolada deserowa

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Cukinię obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach,
- Odciśnij nadmiar płynu i przełożyć do miski.
- Do cukinii dodaj margarynę, cukier, esencję cytrynową, proszek do pieczenia, jajko, płatki i mąkę
- Obie czekolady (mleczną i gorzką) grubo posiekaj i dodaj do pozostałych składników.
- Szybko zagnieć ciasto
- Z przygotowanego ciasta formuj małe kulki wielkości orzecha włoskiego. Spłaszczaj je i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Ciastka piecz w 170 stopniach z termoobiegiem przez ok. 20 minut.
- Ciasta powinny być lekko zarumienione.
- Po ostudzeniu ciasta staną się półkruche

6 z 9
Naturalny budyń to trend, który przyszedł do nas z zachodu,...
fot. Wikimedia Commons

Czekoladowy pudding z dynią i awokado

Naturalny budyń to trend, który przyszedł do nas z zachodu, Zamiast wykorzystywać saszetki ze sztucznymi składnikami, torebki INSTANT, które są gotowe w 8 minut, można przygotować własny budyń, a konkretnie budyń i to nie z byle czego, bo z dynią i awokado.

SKŁADNIKI:
- 3 duże awokado (miękkie i dojrzałe)
- ok. 3-6 łyżek mleka kokosowego
- 2 łyżki oleju kokosowego
- ok. 2 łyżki kakao w proszku
- 1 łyżeczka ekstraktu wanilii lub pół laski wanilii
- 2 łyżeczki miodu

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Wszystkie składniki przełóż do jednego,wysokiego pojemnika.
- Blenduj do powstania jednolitej masy.
- Włóż na 1 godzinę do lodówki
Smacznego!

7 z 9
Kolejny przepis na ponadczasowe brownie. Słodycz na diecie...
fot. Whitney / Wikimedia Commons

Brownie z bakłażana

Kolejny przepis na ponadczasowe brownie. Słodycz na diecie nie są mile widziane, ale jeśli już trzeba uzupełnić cukier w organizmie, dobrze jest zrobić to z głową. Wypróbuj brownie z bakłażana.

SKŁADNIKI:
- 1 duży bakłażan (albo 2 małe)
- 100 g ciemnej czekolady
- 5 łyżek miodu
- 100 g sproszkowanych migdałów
- 75 gramów mąki ryżowej
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej

PRZYGOTOWANIE:
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C
- Bakłażana rozklej na pół i włóż do rozgrzanego piekarnika
- Piecz ok. 20 – 30 min, aż stanie się miękki
- Roztop czekoladę
- Za pomocą łyżeczki wydrąż miąższ z bakłażana, odłączając go od skórki
- W misce wymieszaj miąższ z bakłażanów z roztopioną czekoladą i miodem
- Dodaj suche składniki (sproszkowane migdały, mąka, soda oczyszczona) i dokładnie wymieszaj
- Formę wysmaruj tłuszczem i przelej do niej masę ciasta.
- Piecz ok. 40 min w piekarniku rozgrzanym do 180°C.

8 z 9
Buraki mają intensywny zapach i smak. Czy da się go ukryć...
fot. Alfa / Flickr

Buraczane muffinki z czekoladą

Buraki mają intensywny zapach i smak. Czy da się go ukryć pod czekoladową polewą? Te muffinki zrobisz w 3 kwadranse.

SKŁADNIKI MOKRE:
- 1 łyżka mielonego siemienia lnianego
- 3 łyżki ciepłej wody
- 1 szklanka mleka roślinnego
- 1 łyżka octu jabłkowego
- ¾ szklanki brązowego cukru
- ½ szklanki purée z buraka (przepis poniżej)
- ¼ szklanki oleju

SKŁADNIKI SUCHE:
- 1 ¼ szklanki mąki pszennej
-½ szklanki kakao
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli

POLEWA:
- 0,5 tabliczki gorzkiej czekolady
- 0,5 szklanki mleka kokosowego
- szczypta kardamonu
- pestki granatu

PUREE Z ZIEMNIAKA
- Upiecz lub ugotuj jednego buraka do miękkości, a następnie zblenduj na gładką masę.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.
- W szklance połącz mielone siemię lniane z ciepłą wodą i odstaw na kilka minut.
- W dużej misce wymieszaj wszystkie mokre składniki, na koniec dodaj spęczniałe siemię lniane i wszystko dokładnie wymieszaj za pomocą blendera
- Wymieszaj suche składniki, a następnie stopniowo dodaj je do mokrych, cały czas mieszając.
- Foremki na muffinki posmaruj delikatnie olejem, a następnie wypełnij ciastem
- Włóż do gorącego piekarnika i piecz przez ok. 15 minut
- W niedużym rondelku rozpuść składniki polewy, ciągle mieszając.
- Wystudzone babeczki oblej polewą a następnie posyp pestkami granatu.

Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

"Od świtu do świtu". Znamy szczegóły tegorocznych Wianków!

"Od świtu do świtu". Znamy szczegóły tegorocznych Wianków!

800 plus pod lupą – nadchodzą zmiany. Co musisz wiedzieć?

800 plus pod lupą – nadchodzą zmiany. Co musisz wiedzieć?

Natychmiast usuń z telefonu aplikacje z tej listy. Wyciągają od ciebie pieniądze

Natychmiast usuń z telefonu aplikacje z tej listy. Wyciągają od ciebie pieniądze

Zobacz również

"Od świtu do świtu". Znamy szczegóły tegorocznych Wianków!

"Od świtu do świtu". Znamy szczegóły tegorocznych Wianków!

Wiedźmin jako... kot? Galeria postaci z sagi w kocim wydaniu powala. To hit!

Wiedźmin jako... kot? Galeria postaci z sagi w kocim wydaniu powala. To hit!