5 z 8

fot. pixabay.com
Postaw na czarny bez
Oddzielone od łodyżek kwiaty czarnego bzu zalewamy wrzątkiem i moczymy przez 12 godzin. Do wody z kwiatów (kwiaty wyjmujemy) dodajemy kilogram cukru i sok z kilku małych cytryn. Zagotowaną mieszankę pasteryzujemy w wyparzonych słoikach.
6 z 8

fot. pixabay.com
Magiczne właściwości cebuli
Przygotowanie syropu z cebuli to przysłowiowa bułka z masłem. Wystarczą dwie duże cebule i cukier. Posiekane warzywo układamy w warstwy przesypane cukrem i odstawiamy. Po kilku godzinach puszczą soki, które już można spożywać.
7 z 8

fot. pixabay.com
Rozgrzewający imbir
Syrop z imbiru przygotowuje się dosyć szybko. Starty korzeń imbiru łączymy z pokrojoną na kawałki sparzoną cytryną i miodem, wlewamy do słoika. Po dobie całość jest gotowa do spożycia.