Dzień Pikantnych Potraw 2022. Zobacz dania, które rozgrzewają do czerwoności [PRZEPISY]
Chilli con carne
To sztandarowe danie kuchni… amerykańskiej. Mimo wielu przekonań, że potrawa ta wywodzi się z Meksyku, jej ojczyzną jest Teksas.
Składniki
1/2 kg mielonej wołowiny
puszka czerwonej fasoli (np. Sandra)
puszka kukurydzy
pomidory krojone
papryka czerwona pokrojona w kostkę
cebula
mała papryczka jalapeno
łyżeczka kuminu
2 ząbki czosnku
oliwa
łyżeczka chilli
suszone oregano
1 szklanka bulionu
sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Na rozgrzanym oleju podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać oregano, przeciśnięty przez praskę czosnek, chilli, kumin, jalapeno i mięso. Gdy mięso się zarumieni dodać bulion i pomidory. Doprawić solą i pieprzem, dodać paprykę, fasolę i kukurydzę. Gotować do momentu, aż woda odparuje. Można podawać samodzielnie lub z ryżem.