
W Serze góralskim Mała Gałka Wędzona Balser znaleziono bakterie Listeria monocytogenes. Nie należy spożywać określonej partii tego sera.
Badanie jednej partii tego produktu przeprowadzone w laboratorium Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykazało obecność bakterii Listeria monocytogenes we wszystkich pięciu badanych próbkach.
Spożycie żywności zanieczyszczonej Listeria monocytogenes może prowadzić do choroby zwanej listeriozą.
Szczegóły dotyczące produktu:
- Produkt: Ser góralski Mała Gałka Wędzona Balser, 180 g
- Numer partii: 12080
- Data minimalnej trwałości: 06.02.2021
- Producent: PPHU „Balser” Marian Górz, Wróblówka 102B, 34- 470 Czarny Dunajec, weterynaryjny numer identyfikacyjny 12111604
W związku z wykryciem zagrożenia Powiatowy Lekarz Weterynarii w Nowym Targu wszczął postępowanie administracyjne w sprawie wydania decyzji nakazującą poprawę wszystkich zidentyfikowanych nieprawidłowości w zakładzie produkcyjnym oraz przedstawienia pisemnego udokumentowania działań podjętych przez zakład w celu znalezienia i wyeliminowania przez zakład źródła zanieczyszczenia wyprodukowanego produktu.
Producent rozpoczął proces wycofywania oraz poinformował swoich kontrahentów o wykryciu bakterii Listeria monocytogenes w przedmiotowym produkcie.
Organy Inspekcji Weterynaryjnej i Państwowej Inspekcji Sanitarnej nadzorują proces wycofywania.

W Serze góralskim Mała Gałka Wędzona Balser znaleziono bakterie Listeria monocytogenes - informuje GIS. Numer partii: 12080, data minimalnej trwałości: 06.02.2021.
Zalecenia dla konsumentów:
Nie należy spożywać produktu wskazanego w komunikacie GIS.
Jeśli ten produkt został już spożyty, a po spożyciu wystąpiły objawy choroby, należy skontaktować się z lekarzem.
Informacje na temat objawów związanych z zakażeniem Listeria monocytogenes można znaleźć na stronie internetowej https://gis.gov.pl/zdrowie/choroby-zakazne/ pod hasłem „LISTERIOZA”.

Kolejne ostrzeżenie GIS mówi o wycofaniu z obrotu niektórych partii chipsów o smaku wasabi ze względu na obecność niedeklarowanej gorczycy.
Chodzi o chipsy o smaku wasabi, które były dostępne w sprzedaży w sieciach handlowych ALDI, AUCHAN i TESCO.
Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany o prowadzonym przez Intersnack Poland Sp. z o.o. wycofaniu niektórych partii chipsów o smaku wasabi ze względu na obecność gorczycy niedeklarowanej na etykiecie produktu. Spożycie produktu przez osoby uczulone na gorczycę może wywołać u nich reakcję alergiczną.
Szczegóły dotyczące produktu:
- Producent: Intersnack Poland Sp. z o.o. Niedźwiedź 64, 32-090 Słomniki k. Krakowa
Zalecenia dla konsumentów:
Osoby z alergią na gorczycę nie powinny spożywać wskazanych w komunikacie partii produktów.
Produkty można zwracać do miejsca zakupu, zgodnie z informacjami sieci handlowych, w których produkty były dostępne.
Sanepid przestrzega przed trzema takimi produktami. Pierwszy z nich to:
- Feurich chipsy grubo cięte o smaku wasabi 140 g
- Data minimalnej trwałości / Numer partii:
01.07.2021 / 904291
20.05.2021 / 903028
07.04.2021 / 901831
17.03.2021 / 900869
24.02.2021 / 900211
- Chipsy te były dostępne w sklepach ALDI.

Niebezpieczne chipsy o smaku wasabi
Kolejny rodzaj chipsów wycofywanych ze względu na obecność gorczycy niedeklarowanej na etykiecie produktu to:
- Auchan Chips wasabi 140 g
- Data minimalnej trwałości / Numer partii:
29.07.2021 / 904962
28.04.2021 / 902198
10.03.2021 / 900684
24.02.2021 / 900186
03.02.2021 / 899734
- Dystrybutor: Auchan Polska Sp. z o.o.
Zalecenia dla konsumentów:
Osoby z alergią na gorczycę nie powinny spożywać wskazanych w komunikacie partii produktów.
Produkty można zwracać do miejsca zakupu, zgodnie z informacjami sieci handlowych, w których produkty były dostępne.