Grzyby. Potrawy z grzybów leśnych. 7 propozycji na dania z grzybów [PRZEPISY]
Tagliatelle w delikatnym sosie borowikowym
Składniki
250 g makaronu tagliatelle
500 g świeżych borowików
cebula
1 łyżeczka mąki pszennej
250 g śmietana 18% (np. od OSM Piątnica)
2 łyżki masła ekstra (od OSM Piątnica)
sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy do smaku
1 łyżeczka sosu sojowego
1 gałązka świeżego rozmarynu
Wykonanie
Oczyszczone borowiki obgotować w osolonej wodzie przez 2 minuty. Odcedzić, wystudzić
i pokroić w cienkie plasterki.
Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć przez parę minut na maśle na wolnym ogniu. Dodać przygotowane wcześniej grzyby i wszystko chwilę razem poddusić. Następnie dodać mąkę, wymieszać z grzybami i cebulą, po czym zalać całość zahartowaną uprzednio śmietaną. Doprawić do smaku solą, pieprzem czarnym i ziołowym oraz sosem sojowym. Zagotować, dodać ugotowany według przepisu makaron i dokładnie wymieszać.
Po wyłożeniu na talerze, delikatnie oprószyć drobno posiekanym rozmarynem.