Grzyby. Potrawy z grzybów leśnych. 7 propozycji na dania z grzybów [PRZEPISY]
Tarta z grzybami
Składniki na ciasto
300 g mąki
2 żółtka
150 g masło ekstra od OSM Piątnica
100 ml wody
sól do smaku
Pozostałe składniki
250 g podgrzybków świeżych lub mrożonych
250 g kurek świeżych lub mrożonych
6 średnich pieczarek
100 ml śmietanki 42% od OSM Piątnica
1 łyżka na porcję śmietana 18%
cebula
1 łyżka masła
1 łyżeczka mąki
sól, pieprz do smaku
Wykonanie
Do przesianej mąki dodać zimne, pokrojone masło. Całość posiekać nożem. Dodać żółtka, wodę i sól do smaku. Zagnieść ciasto, rozwałkować i wyłożyć na blaszkę do tart. Podpiec w piekarniku ok. 10 minut, w temperaturze 200 stopni.
Cebulę obrać, pokroić w półkrążki i podsmażyć na maśle. Podgrzybki i kurki oczyścić, krótko obgotować w osolonej wodzie, odcedzić. Do cebuli wkroić oczyszczone pieczarki, dodać grzyby i chwilę podsmażyć. Następnie dodać mąkę, wymieszać, dodać śmietankę, sól, pieprz do smaku. Całość zagotować i wyłożyć na podpieczone ciasto.
Tartę piec w piekarniku w temp. 180 stopni, aż się zrumieni.
Podawać z łyżką zimnej kwaśnej śmietany lub z jogurtem naturalnym.