IGGP: Ani właściciele, ani kelnerzy i barmani nie mają żadnych uprawnień do sprawdzania faktu zaszczepienia gości

OPRAC.:
Maciej Badowski
Maciej Badowski
Izba Gospodarcza Gastronomii Polskiej zagwarantowała pomoc dla Członków Izby, którzy "spotkają się z problemem natury prawnej w tej kwestii".
Izba Gospodarcza Gastronomii Polskiej zagwarantowała pomoc dla Członków Izby, którzy "spotkają się z problemem natury prawnej w tej kwestii". Joanna Urbaniec/ Polska Press
Udostępnij:
- Nie ma podstaw prawnych do żądania od gości lokali gastronomicznych uzyskania informacji na temat ich szczepienia- zwraca uwagę w swoim stanowisku Izba Gospodarcza Gastronomii Polskiej, w odniesieniu do zmian wprowadzonych od 1 grudnia 2021 r.

Zgodnie z nowymi obostrzeniami obowiązującymi od 1 grudnia 2021 r. limit obłożenia w lokalach gastronomicznych może wynosić 50 procent, dotychczas było to 75 proc., a w zgromadzeniach, spotkaniach, imprezach i dyskotekach może uczestniczyć jednocześnie maksymalnie 100 osób. Do tej pory limit ten wynosił 150 osób. Co ważne, do wymienionych limitów nie wlicza się osób zaszczepionych przeciw COVID-19.

Jak wskazuje IGGP, głos w tej sprawie już dawno zabrał Urząd Ochrony Danych Osobowych, wydając komunikat w którym stwierdza, że wskazane Rozporządzenie i zmiany w nim wprowadzane nie uprawniają podmiotów zobowiązanych do przestrzegania określonego tymi przepisami limitu osób do żądania od nich udostępnienia informacji o zaszczepieniu przeciw COVID-19. Jedyną ewentualnością w tej kwestii jest dobrowolne okazywanie dowodów potwierdzających fakt zaszczepienia z inicjatywy samej osoby zainteresowanej skorzystaniem z usług podmiotu.

Dlatego jak podkreślają przedstawiciele Izby, ani właściciele, ani kelnerzy i barmani nie mają żadnych uprawnień do sprawdzania faktu zaszczepienia gości. Jak dalej czytamy: „Ponieważ informacje o zaszczepieniu są danymi dotyczącymi zdrowia, to stanowią szczególną kategorię danych osobowych, o której mowa w art. 9 ust. 1 RODO. Ich przetwarzanie jest objęte ściślejszą ochroną i dopuszczalne oraz legalne po spełnieniu przynajmniej jednej z przesłanek określonych w ustępie 2 powołanego przepisu.”

- Wobec powyższych, nie ma podstaw prawnych do żądania od gości lokali gastronomicznych uzyskania informacji na temat ich szczepienia- czytamy w stanowisku IGGP. - Niewiadomą pozostaje również kwestia zasad weryfikacji oraz tego, kto byłby do takiej roli uprawniony- dodano.

Jednocześnie Izba Gospodarcza Gastronomii Polskiej zagwarantowała pomoc dla Członków Izby, którzy "spotkają się z problemem natury prawnej w tej kwestii".

Pakiet alertowy obostrzeń

- Przygotowaliśmy pakiet alertowy obostrzeń. Ma on dać nam świadomość, że pojawia się nowe ryzyko. Ta mutacja (Omikron przyp.red.) może zmienić wszystkie nasze prognozy. Ten pakiet ma dwa elementy – poinformował Niedzielski podczas konferencji prasowej na początku tygodnia.

Pierwszy z nich dotyczy uszczelnienia granic, a drugi wprowadza 50 proc. limit obłożenia w kościołach, obiektach gastronomicznych, hotelach, ośrodkach kultury i obiektach sportowych. Ponadto obowiązuje limit 100 osób na zgromadzeniach, uroczystościach czy dyskotekach.

W obiektach, w których dotychczas obowiązywał limit 1 osoby na 10 m2, nastąpi zmiana na 1 osobę na 15 m2. Chodzi to o siłownie, kluby fitness, muzea, galerie sztuki, targi, kongresy, konferencje czy sklepy.

Minister zdrowia zapytany w TVN24 o weryfikacje paszportów covidowych, przyznał , że "obecnie mamy sytuację, że nie ma podstawy prawnej do żądania takiego certyfikatu". Jednocześnie wyjaśnił, że "z drugiej strony jest wystarczająca przestrzeń, jeżeli chodzi o regulacje, która mówi, że w przypadku, gdy mamy 50 procentowy limit zapełnienia kina i ten limit jest osiągany, to kolejne bilety powinny być sprzedawane wyłącznie za okazaniem paszportu". Jeżeli ten paszport nie jest okazany, to bilet nie powinien być sprzedany"- wyjaśnił.

Wynika z tego, że to przedsiębiorcy mają weryfikować to, czy ktoś jest zaszczepiony, czy nie. Przedstawiciele Sanepidu będą sprawdzać, czy nowe limity są przestrzegane.

Strefa Biznesu - Mateusz Żydek o Polskim Ładzie

Wideo

Materiał oryginalny: IGGP: Ani właściciele, ani kelnerzy i barmani nie mają żadnych uprawnień do sprawdzania faktu zaszczepienia gości - Polska Times

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie