MKTG SR - pasek na kartach artykułów
3 z 3
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze. Po ostatnim zdjęciu przejdziesz na i.pl.
Poprzednie
Przejdź na i.pl
Przesuń w prawo aby przejść na i.pl
Słodki… nałóg...
fot. 123RF

Jak nie przedawkować cukru. Cukier jest nałogiem silniejszym niż kokaina, co pokazały liczne badania na zwierzętach

Czym zastąpić cukier

Słodki… nałóg

– Cukier jest nałogiem silniejszym niż kokaina, co pokazały liczne badania na zwierzętach, dlatego uzależnienie od niego, które przejawia się w ciągłej chęci zjedzenia czegoś słodkiego, to nie żart – mówi dr Magdalena Golachowska.
Eksperci są zdania, że powinniśmy z nim walczyć tak samo, jak z każdym innym uzależnieniem – skutecznie i całkowicie. Detoks na krótką chwilę nie ma żadnego sensu.

– Kilkudniowe detoksy od cukru nic nie dają, a wręcz szkodzą, zwłaszcza emocjonalnie. Najlepiej ograniczyć do minimum ilość słodkiego i przy tym pozostać. Taki detoks ma sens, bo robi się go raz, ale porządnie i na całe życie – tłumaczy dietetyk.

Istnieją różne strategie odstawiania cukru. Jeśli do tej pory był on dla nas tylko źródłem energii, wystarczy zmienić dietę. Jednak, jeśli doszło już do przerostu grzyba Candida albicans, najprawdopodobniej potrzebna będzie konsultacja z lekarzem i leczenie antybiotykami.

Czasami słodycze mogą być dla nas pewnego rodzaju nagrodą albo przyjemnością lub kojarzyć się nam z różnymi emocjami, takimi jak: bezpieczeństwo, akceptacja, smutek czy samotność.

– W takim wypadku w strategii odstawiania trzeba przede wszystkim znaleźć zamienniki na te potrzeby, a nie słodziki jako zamienniki na cukier – radzi dr Magdalena Golachowska.

Często zdarza się bowiem, że jesteśmy po prostu uzależnieni od słodkiego smaku.
– Receptor słodkiego może być pobudzany przez glukozę, fruktozę, sacharozę, maltozę, syropy i słodziki. Warto tu zaznaczyć, że od fruktozy (cukier owocowy) tyje się bardziej niż od sacharozy – mówi dietetyk.

Czym zastąpić cukier

Decydując się na detoks, musimy być przygotowani na kryzys, czyli moment, w którym dopadnie nas silne pragnienie zjedzenia czegoś słodkiego. Najtrudniej bywa popołudniami i wieczorem. Dobrze jest mieć wtedy jakąś alternatywę.

– Zamiast ciastka na deser, można zjeść płatki wysokobłonnikowe z jogurtem albo świeży dojrzały owoc. Z owocami nie należy jednak przesadzać, bowiem niektóre z nich zawierają bardzo dużo fruktozy – mówi Magdalena Golachowska.

Dobrą informacją jest to, że coraz więcej Polaków zdaje sobie sprawę z cukrowego problemu. Najlepszym dowodem na to jest rosnąca popularność, a co za tym idzie także coraz większy wybór żywności, która cukru nie zawiera.

– Coraz więcej osób poszukuje takich właśnie produktów, które zapewnią im zdrową i pełnowartościową dietę. Pomagają one nie tylko chorym, np. diabetykom, ale też wszystkim, którzy postanowili wyeliminować cukier ze swojego jadłospisu – mówi Magdalena Kuklik.

Zobacz również

Iga Światek mistrzynią w Rzymie. Dwudziesty pierwszy tytuł WTA stał się faktem

Osada Pałacowa w Skierniewicach na unikalnych zdjęciach z lat 30-tych

Osada Pałacowa w Skierniewicach na unikalnych zdjęciach z lat 30-tych

Polecamy

Były piłkarz Cracovii w nowej roli. Jedzie na mistrzostwa Europy

Były piłkarz Cracovii w nowej roli. Jedzie na mistrzostwa Europy

Kilka wariantów dla strefy czystego transportu. Ostateczna decyzja po konsultacjach

Kilka wariantów dla strefy czystego transportu. Ostateczna decyzja po konsultacjach

Dawid Kroczek: Mecz Korony nie będzie dla nas wyznacznikiem

Dawid Kroczek: Mecz Korony nie będzie dla nas wyznacznikiem