MKTG SR - pasek na kartach artykułów
4 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Kiełkujące rośliny, a także młode okazy warzyw i ziół, tzw....
fot. luchschen/123RF

Jakie warzywa jeść zimą? Sprawdź, które wybierać w zdrowej diecie!

Kiełki

Kiełkujące rośliny, a także młode okazy warzyw i ziół, tzw. microgreens, to produkty o najwyższej zawartości niezbędnych witamin, związków mineralnych, przeciwutleniaczy i enzymów. Gdy brakuje normalnych warzyw, kiełki i mikrolistki stają się cennym dodatkiem do kanapek, past, surówek i sałatek. Te wraz z większymi nasionami, np. fasoli mung, soczewicy i cieciorki, wymagają obróbki cieplnej przed jedzeniem, podgrzać warto też kiełki, które nie są super świeże. To bowiem warunek, by bezpiecznie jeść je na surowo. Dlatego najlepiej (i najtaniej) hodować je w domu, a jeśli kupować, to tego samego dnia zużywać.

Zobacz również

Stal Rzeszów znów strzeliła Górnikowi trzy gole. Czternasta wygrana w sezonie

Stal Rzeszów znów strzeliła Górnikowi trzy gole. Czternasta wygrana w sezonie

Górnik stracił punkty w meczu ze Stalą. Łęcznianie nadal nie są pewni baraży

Górnik stracił punkty w meczu ze Stalą. Łęcznianie nadal nie są pewni baraży

Polecamy

Kilka wariantów dla strefy czystego transportu. Ostateczna decyzja po konsultacjach

Kilka wariantów dla strefy czystego transportu. Ostateczna decyzja po konsultacjach

Sabalenka o drugim finale w dwa tygodnie ze Świątek: „Nie będę ostrożna, zaryzykuję”

Sabalenka o drugim finale w dwa tygodnie ze Świątek: „Nie będę ostrożna, zaryzykuję”

PTTK zaprasza: nie siedź w domu! Wybierz się na wycieczkę

PTTK zaprasza: nie siedź w domu! Wybierz się na wycieczkę