Czy wirus może przenosić się przez jedzenie (na przykład paczkowane wędliny lub mielone mięso, wędliny krojone)? O tym rozmawiali na antenie TVN24 fachowcy.
- Jeżeli przyrządzamy potrawę z mięsa i na przykład dziecko prosi nas o kanapkę, pamiętajmy, żeby odłożyć tę deskę, na której krojone jest mięso i nóż. Ręce należy umyć wodą i mydłem, potem wziąć drugą deskę do zrobienia kanapki. Mięso należy przygotowywać gotowane lub pieczone. Poddane prawidłowej obróbce termicznej. Nie jemy surowych potraw - uczuliła profesor Iwona Paradowska-Stankiewicz z Zakładu Epidemiologii Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego - PZH i krajowa konsultant w dziedzinie epidemiologii.
Głos zabrał również kardiolog i internista.
- Mamy okres, gdy rozprzestrzeniają się choroby przenoszone drogą kropelkową, również grypa. Ważne jest utrzymanie odpowiednich środków ostrożności - podkreślił Piotr Gryglas.
