https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Koronawirus. Czy jedzenie mięsa jest bezpieczne?

s
Archiwum Polska Press Grupa
Koronawirus, zwany też wirusem z Wuhan, atakuje coraz silniej. Rośnie liczba zakażonych w Polsce, w marketach straszą puste półki, pojawia się coraz więcej pytań. Wśród nich: czy jedzenie mięsa, w dobie koronawirusa, jest bezpieczne?

Czy wirus może przenosić się przez jedzenie (na przykład paczkowane wędliny lub mielone mięso, wędliny krojone)? O tym rozmawiali na antenie TVN24 fachowcy.

- Jeżeli przyrządzamy potrawę z mięsa i na przykład dziecko prosi nas o kanapkę, pamiętajmy, żeby odłożyć tę deskę, na której krojone jest mięso i nóż. Ręce należy umyć wodą i mydłem, potem wziąć drugą deskę do zrobienia kanapki. Mięso należy przygotowywać gotowane lub pieczone. Poddane prawidłowej obróbce termicznej. Nie jemy surowych potraw - uczuliła profesor Iwona Paradowska-Stankiewicz z Zakładu Epidemiologii Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego - PZH i krajowa konsultant w dziedzinie epidemiologii.

Głos zabrał również kardiolog i internista.
- Mamy okres, gdy rozprzestrzeniają się choroby przenoszone drogą kropelkową, również grypa. Ważne jest utrzymanie odpowiednich środków ostrożności - podkreślił Piotr Gryglas.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Rolnictwo

Komentarze 1

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

J
Jutek

Wydaje mi się, ze bez problemu mięso można jeść. Sam jem dużo mięsa, zamawiam dietę pudełkowa (5PD w Jarocinie) i codziennie dostaje na danie główne dobre mięsko, nie obawiam się, ze jest to niebezpieczne, jest tak obronione, ze raczej nic nie może się w ten sposób przenieść.

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska