
Złote mleko
Jak je przygotować?
Koniecznością jest uprzednie przygotowanie pasty z kurkumy, na którą przepis znajdziecie na kolejnym zdjęciu.
W szklance ciepłego mleka (dowolnego pochodzenia: zwierzęcego lub roślinnego) rozpuść 1 łyżeczkę wcześniej przygotowanej pasty i wypij.
Mleko można doprawić także innymi składnikami, takimi jak: miód, imbir, cynamon, pieprz, goździki, kardamon, czy olej kokosowy.

Pasta z kurkumy:
Aby przygotować pastę potrzebujemy około 1/4 szklanki kurkumy w proszku i około pół szklanki wody, którą podgrzewać będziemy na małym ogniu w garnku. To ważne! Bo po dodaniu do wody proszku z kurkumy musimy pilnować, aby składniki się nie zagotowały. Podgrzewamy pastę przez około 5-6 minut. Pastę warto trzymać w słoiczku w lodówce.

Kurkuma w tabletkach:
Jeśli poszukujesz kurkumy w tabletkach pamiętaj o tym, aby zawsze towarzyszyła jej piperyna - to zwiększy jej wchłanianie i zapewni pożądany efekt.

Kurkuma w proszku:
Sproszkowaną kurkumę możemy dodać do niemal każdej przyprawy w naszej kuchni, uświetni smak rosołu, ryżu, potraw z mięsem, a nawet... herbaty.