Sprawdźcie jej cudowne właściwości i poznajcie 5 sposobów na jej wykorzystanie!
Kurkuma to przyprawa od dawna znana ze swoich właściwości leczniczych, która cieszyła się zainteresowaniem zarówno świata naukowego, jak i entuzjastów kulinarnych.
Jakie są właściwości kurkuminy?
- Pomaga w leczeniu stanów oksydacyjnych i zapalnych,
- zespołu metabolicznego,
- zapalenia stawów,
- lęków,
- hiperlipidemii.
Kurkumina może także pomóc w leczeniu stanów zapalnych wywołanych wysiłkiem i związanych z bólem mięśni, zwiększając szybkość regeneracji i wydajność u osób aktywnych. Ponadto stosunkowo niska dawka może zapewnić korzyści zdrowotne dla osób, u których nie zdiagnozowano żadnych chorób.
Warto pamiętać jednak o tym, że samo spożycie kurkuminy nie prowadzi do związanych z tym korzyści zdrowotnych ze względu na jej słabą biodostępność, która wynika przede wszystkim ze słabego wchłaniania, szybkiego metabolizowania i szybkiej eliminacji jej z organizmu.
Istnieje kilka składników, które mogą zwiększyć jej biodostępność.
Na przykład piperyna, która jest głównym aktywnym składnikiem czarnego pieprzu, a po połączeniu z kurkuminą zwiększa jej biodostępność nawet o 2000%.
Kurkumina w takim połączeniu ze środkami wzmacniającymi zapewnia wiele korzyści zdrowotnych. Kliknij w zobacz galerię i sprawdź 5 pomysłów na wykorzystanie jej:
