Jak powstaje kawa?
Kawa powstaje z pestek czerwonych owoców wiecznie zielonych krzewów kawowców (Coffea). Kawowce uprawia się w strefie międzyzwrotnikowej, głównie w Afryce i Ameryce Południowej. Pestki kawowca nabierają brązowej barwy w procesie suszenia i prażenia. Ziarna kawowca opala się i sprzedaje w całości - mamy wówczas kawę ziarnistą, lub dodatkowo mieli - tak powstaje kawa mielona. Z tak przygotowanych ziaren kawowca zaparza się napój - kawę.
Kawa to popularny napój, znany i lubiany na całym świecie. Kawiarnie i palarnie kawy z pewnością nie narzekają na brak klientów.
Każdego dnia na całym świecie ludzie wypijają ponad trzy miliardy filiżanek kawy. Największe spożycie (na jednego mieszkańca) odnotowuje się w Skandynawii - około 10 kg kawy rocznie. W Polsce to ok. 2-3 kg.
Tak kawa działa na organizm, gdy ją spożywamy
Można czasem spotkać się z tezą, że kawa jest szkodliwa. Nic bardziej mylnego. Kawa ma wiele prozdrowotnych właściwości, zostało to dokładnie zbadane i udowodnione naukowo. Oprócz tego kawa jest też szeroko stosowana w przemyśle farmaceutycznym i kosmetycznym. Kawa jest popularnym składnikiem peelingów do ciała i do skóry głowy - złuszcza stary naskórek, pobudza komórki do odnowy, pobudza mieszki włosowe do działania.
Kawa wykazuje właściwości:
- przeciwstarzeniowe,
- przeciwnowotworowe,
- poprawia pamięć i koncentrację,
- długofalowo zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby Parkinsona i Alzheimera.
Najbardziej znany i ceniony składnik kawy to kofeina.
Kurkuma - jakie ma właściwości?
Kurkuma to ostryż długi (Curcuma longa L.), bylina z rodziny imbirowatych. Inne nazwy to: ostryż Zohary, kurkuma długa, ostryż indyjski, szafran indyjski. Zmielona, wysuszona bulwa ostryżu nosi nazwę kurkuma i jest używana jako aromatyczna przyprawa do potraw.
Kurkuma, podobnie jak kawa, ma wiele prozdrowotnych właściwości. Kurkuma zawiera mnóstwo cennych składników: witaminy z rodziny B: B1, B2, B3, B6, B9, witaminę E oraz K, związki mineralne, takie jak wapń, mangan, potas, żelazo, magnez, fosfor, sód, miedź oraz cynk. Kurkuma wykazuje silne właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i antyoksydacyjne. Według badań naukowców z USA i Uniwersytetu w Kopenhadze kurkuma pozwala na zahamowanie namnażania się wirusów, a także zapobiega powstawaniu i rozwojowi schorzeń bakteryjnych i grzybiczych.
Jak stosować kurkumę do kawy?
Ponieważ kurkuma trudno się wchłania, warto stosować sposoby, które wzmocnią jej działanie i poprawią wchłanianie. Oto dwa sprawdzone, proste sposoby.
- Dodaj mleko do kawy. Mleko zawiera tłuszcze, które rozpuszczą kurkumę.
- Dodaj pieprz do kawy. Inny sposób na aktywizację kurkumy to dodanie do kawy pieprzu. Jak wykazują badania, piperyna zawarta w pieprzu znacznie poprawia wchłanianie kurkumin.
Takie są skutki picia kawy z kurkumą
Zarówno kawa, jak i kurkuma wykazują właściwości prozdrowotne. Co zatem powstanie, gdy połączymy kawę i kurkumę? Wspaniały napój! Zobacz teraz w naszej galerii, jakie są skutki picia kawy z kurkumą!
Mamy dla Ciebie kilka ciekawych tekstów. Zobacz!
► KOBIETY O TYCH IMIONACH SĄ WREDNE One są mściwe i potrafią dopiec do żywego
► NIEDOBÓR WITAMINY D3 - OBJAWY. Takie symptomy wskazują, że masz za mało witaminy D3
► ZIELONA HERBATA - TAKIE SĄ SKUTKI PICIA ZIELONEJ HERBATY. To się dzieje z organizmem, gdy pijesz ten napój