3 z 8
Poprzednie
Następne
Lawenda – przepisy. Co można zrobić z lawendy? Do czego wykorzystać lawendę? Zastosowanie lawendy w kuchni
Pieczony camembert z sosem lawendowym, figą i różowym pieprzem
Składniki
1 szt sera camembert 120 g
3 łyżki syropu z kwiatów lawendy (Lavendziarnia Stoki 6)
10-12 sztuk różowego pieprzu
świeża figa
świeża truskawka
Sposób przygotowania:
Ser, ogrzany do temperatury pokojowej, piec na papierze w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 20 minut. W tym czasie Syrop z kwiatów lawendy wraz z różowym pieprzem trochę zredukować na patelni. Gdy syrop zacznie gęstnieć dodać pokrojoną w ósemki figę. Figę tak karmelizować po ok. 1 minucie z każdej strony. Ser podać polany sosem lawendowym z figą i pieprzem, ozdobić świeżą truskawką.