18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Małopolski Festiwal Smaku - zwyciężył tradycyjny żur [NOWE ZDJĘCIA]

Katarzyna Janiszewska
Małopolski Festiwal Smaku.
Małopolski Festiwal Smaku. fot. Adam Wojnar
Zapachy z placu Wolnica roznosiły się nad całym krakowskim Kazimierzem. To wszystko za sprawą IX Małopolskiego Festiwalu Smaku. Producenci żywności zaprezentowali tam przysmaki, których receptury przetrwały pokolenia. Główną nagrodę zdobył żur na zakwasie od Piskorka z Nowej Wsi k. Kęt.

Małopolski Festiwal Smaku - wielki finał [ZDJĘCIA]

- To nie jakiś tam żurek, tylko żur: gęsty, pożywny, zdrowy. A wiadomo, że z żuru chłop jak z muru - mówi Leszek Horwath z portalu potrawyregionalne.pl . - Nasz żur jest taki dobry, bo dodajemy do niego mąkę pełnoziarnistą, czosnek i dużo serca - mówił Andrzej Piskorek. Na Festiwal przygotowali 250 litrów żuru. Podwójnie uhonorowane - wyróżnieniem od jury i nagrodą publiczności - zostało masło ze spółdzielni mleczarskiej Wieprz.

- W naszym masełku są tylko naturalne składniki, świeża śmietanka - zachwalał Józef Szłapa, prezes zarządu w mleczarni.
Na placu stanęły stoiska z miodami, wędlinami, pieczywem. Czas śpiewem umiliła Marta Bizoń.

Artykuły, za które warto zapłacić! Sprawdź i przeczytaj
Codziennie rano najświeższe informacje z Krakowa prosto na Twoją skrzynkę e-mail. Zapisz się do newslettera!
"Gazeta Krakowska" na Twitterze i Google+

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska