Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
7 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Kulasa z tartych ziemniaków...
fot. Koło Gospodyń w Białce

Małopolskie przysmaki, o których nie miałeś pojęcia. TOP 12 dań małopolskich gospodyń [PRZEPISY]

Kulasa z tartych ziemniaków
Przepisem na kulasę podzieliły się panie z Koła Gospodyń w Białce (gmina Maków Podhalański).

Składniki
2 litry wody 
2, 5 kg ziemniaków 
1 łyżka soli

Wykonanie
Obrane ziemniaki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Starte ziemniaki odcisnąć do miski przez  tetrową  ścierkę (najlepiej z pieluchy). Zagotować w garnku osoloną wodę i na wrzątek wrzucać skubane kawałki ciasta.
Mieszać, żeby się nie przypaliły i pilnować, żeby woda cały czas się gotowała. Kulasę  gotować  około godziny. Na końcu wlać pozostały na dnie krochmal z odciśniętych ziemniaków i ponownie zagotować, aż krochmal zrobi się przezroczysty.  W razie potrzeby kulasę można dodatkowo zagęścić mąką. 
Najlepiej smakuje z zimnym mlekiem oraz ze skwarkami ze spyrki, podgardla lub boczku.

Zobacz również

Zabił żonę, teraz stanie przed sądem. Mieszkaniec gminy Filipów grozi dożywocie

Zabił żonę, teraz stanie przed sądem. Mieszkaniec gminy Filipów grozi dożywocie

Niedosyt piłkarzy Widzewa po porażce z Wartą Poznań

Niedosyt piłkarzy Widzewa po porażce z Wartą Poznań

Polecamy

Giro d'Italia. Pogacar wygrał etap i został liderem

Giro d'Italia. Pogacar wygrał etap i został liderem

Wasp. Małe światy - jedna z najstarszych bohaterek Marvela dostaje drugie życie

Wasp. Małe światy - jedna z najstarszych bohaterek Marvela dostaje drugie życie

,,Bez znieczulenia'': Chłopcy weźcie się w garść i... do roboty!

,,Bez znieczulenia'': Chłopcy weźcie się w garść i... do roboty!