Mazurek wielkanocny tradycyjny. Zobacz jak zrobić to wielkanocne ciasto [TOP 10 PRZEPISÓW]
Polecamy wielkanocny mazurek z masą cytrynową Marty Góry z Krakowa.
Składniki na kruche ciasto
2 żółtka
6 dag cukru pudru
30 dag mąki
25 dag masła
Składniki na masę cytrynową
1- 1,5 cytryny ( w zależności od wielkości): sok, otarta skórka i miąższ bez pestek zmiksować z 1-1,5 łyżką cukru
20 dag masła
20 dag cukru pudru
śmietanka 30 proc. ( max ¼ szklanki)
Wykonanie
Zagnieść ciasto ze wszystkich powyższych składników i włożyć do lodówki na dowolny czas.
Blachę o wymiarach 23x31 cm wysmarować tłuszczem, wyłożyć do niej ciasto i nakłuć widelcem dość gęsto, aby nie robiły się pęcherze podczas pieczenia. Upiec w temperaturze ok. 200-220 stopni na złoty kolor.
Masa cytrynowa: masło ucierać z cukrem, pod koniec dodając śmietankę i cukier na przemian z masą cytrynową. Utrzeć, aby masa stała się gładka i cytrynowa.
Wyłożyć na upieczone ciasto i wyrównać. Udekorować dowolnie. Ja udekorowałam roztopioną gorzką czekoladą. Najlepiej smakuje schłodzony w lodówce