Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
3 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Podobnie jak w przypadku Kaszub, tradycyjna mazurska wigilia...
fot. Getty images/zdjęcie ilustracyjne

Najlepsze wigilijne potrawy z różnych regionów Polski. O wielu z nich mogłeś nie słyszeć. Skąd pochodzi więdka, bryndzylki i zupa brzadowa?

Warmia i Mazury

Podobnie jak w przypadku Kaszub, tradycyjna mazurska wigilia obfituje w ryby. Oprócz karpia w galarecie podaje się lina w śmietanie, pieczonego sandacza czy okonia w sosie cytrynowym. Przed wojną bardzo popularną potrawą wigilijną na Warmii i Mazurach były śledzie w cieście. Nie mogło także zabraknąć pierogów z kapustą i grzybami, które do dziś są jedną z najpopularniejszych potraw wigilijnych w całej Polsce. Ciekawostką jest natomiast fakt, że w tym regionie Polski do wigilijnej kolacji nie piło się kompotu z suszu, ale kisiel z żurawiny.
Zobacz, jak przygotować karpia w galarecie.

Zobacz również

Przegląd tygodnia od 5.05 w Końskich

NOWE
Przegląd tygodnia od 5.05 w Końskich

Przegląd tygodnia od 5.05 w Sulejówku

NOWE
Przegląd tygodnia od 5.05 w Sulejówku

Polecamy

Za nami 1. dzień finałów PŚ w kajakarstwie. Sześć polskich osad na podium!

Za nami 1. dzień finałów PŚ w kajakarstwie. Sześć polskich osad na podium!

Piękne słowa Polaka o Rafaelu Nadalu. Wygrana i przejście do historii? WIDEO

Piękne słowa Polaka o Rafaelu Nadalu. Wygrana i przejście do historii? WIDEO

Dlaczego Oleksandr Usyk nosił tajemnicze opaski na bicepsach?

Dlaczego Oleksandr Usyk nosił tajemnicze opaski na bicepsach?