10 z 11
Poprzednie
Następne
Najlepsze wigilijne potrawy z różnych regionów Polski. O wielu z nich mogłeś nie słyszeć. Skąd pochodzi więdka, bryndzylki i zupa brzadowa?
Wielkopolska
W tym regionie popularna jest zupa owocowa z suszonych śliwek i jabłek, podobna do kaszubskiej brzadowej. Tutaj również podaje się ją z kluseczkami. Dawniej jadano także zupę konopną (podobną do śląskiej siemieniotki), a także grochową. Z kuchni kaszubskiej na wielkopolski stół wigilijny przeniknęły także śledzie w śmietanie z ziemniakami. Ciekawą zupą, która występowała tradycyjnie na wielkopolskich stołach wigilijnych, była polewka z maku z jagłami. Podawano także więdkę, czyli zupę z brukwi. Na świątecznych stołach pojawiały się kluski z sokiem z kiszonej kapusty, a także znane na Śląsku makiełki, czyli kluski z makiem.
Zobacz, jak przyrządzić zupę z brukwi.