9 z 11
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
![Ten region Polski słynie przede wszystkim ze słodkich dań...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/e1/a5/65817d0fb23a1_o_large.jpg)
fot. 123rf/zdjęcie ilustracyjne
Najlepsze wigilijne potrawy z różnych regionów Polski. O wielu z nich mogłeś nie słyszeć. Skąd pochodzi więdka, bryndzylki i zupa brzadowa?
Śląsk
Ten region Polski słynie przede wszystkim ze słodkich dań wigilijnych. Nawet tradycyjna wigilijna zupa, czyli moczka, przygotowywana jest z piernika oraz bakalii. Dawniej jadano także siemieniotkę, czyli zupę z nasion konopi, do której dodawało się kaszę lub grzanki. Poza tym na wigilijnym stole stawiano makówki (z maku, bułki, mleka, miodu i bakalii), babówki (babki drożdżowe z bakaliami) oraz jaglankę z suszonymi śliwkami.
Zobacz, jak przygotować makówki.