MKTG SR - pasek na kartach artykułów
9 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Ten region Polski słynie przede wszystkim ze słodkich dań...
fot. 123rf/zdjęcie ilustracyjne

Najlepsze wigilijne potrawy z różnych regionów Polski. O wielu z nich mogłeś nie słyszeć. Skąd pochodzi więdka, bryndzylki i zupa brzadowa?

Śląsk

Ten region Polski słynie przede wszystkim ze słodkich dań wigilijnych. Nawet tradycyjna wigilijna zupa, czyli moczka, przygotowywana jest z piernika oraz bakalii. Dawniej jadano także siemieniotkę, czyli zupę z nasion konopi, do której dodawało się kaszę lub grzanki. Poza tym na wigilijnym stole stawiano makówki (z maku, bułki, mleka, miodu i bakalii), babówki (babki drożdżowe z bakaliami) oraz jaglankę z suszonymi śliwkami.
Zobacz, jak przygotować makówki.

Zobacz również

W takich warunkach kibice oglądali mecz Niemcy - Dania

W takich warunkach kibice oglądali mecz Niemcy - Dania

Kapitalna zabawa kibiców podczas Grand Prix w Gorzowie. Zobaczcie sami |ZDJĘCIA

Kapitalna zabawa kibiców podczas Grand Prix w Gorzowie. Zobaczcie sami |ZDJĘCIA

Polecamy

Krystyna Janda wystąpi w Nowohuckim Centrum Kultury

Krystyna Janda wystąpi w Nowohuckim Centrum Kultury

Karambol pod Bochnią. Na drodze krajowej zderzyły się trzy samochody

Karambol pod Bochnią. Na drodze krajowej zderzyły się trzy samochody

Trzy medale krakowskich lekkoatletów na początek mistrzostw Polski

Trzy medale krakowskich lekkoatletów na początek mistrzostw Polski